ANRE: Preţul gazelor pe bursă s-a înjumătăţit într-un an

Liberalizarea pieţei de gaze naturale pentru clienţii casnici a fost stimulată de programul de ofertare de gaze naturale pe pieţele centralizate din România, informează Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Domeniul Energie, potrivit Hotnews.

Din datele publice puse la dispoziţie de operatorii de piaţă centralizată reiese faptul că preţul mediu ponderat de vânzare în perioada iulie-septembrie 2020 a fost de 57,15 lei/MWh, preţ mai mic cu 50% decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2019, respectiv 114,3 lei/MWh.

Potrivit sursei citate, un ordin al ANRE obligă marii producători să oferteze 40% din cantităţile de gaze pe pieţele centralizate, iar un alt ordin prevede obligaţia paricipanţilor la piaţă de a oferta pe pieţele centralizate.

„Aceste reglementări au condus la impulsionarea dezvoltării mediilor transparente de comercializare, prin creşterea lichidităţii şi tranzacţionarea unor cantităţi de gaze naturale suficiente pentru a transmite semnale relevante de preţ”, spune ANRE.

Potrivit Autorităţii, ulterior intrării în vigoare a programului de ofertare, numărul tranzacţiilor încheiate a crescut semnificativ. Astfel, în perioada iulie-septembrie 2020 s-au încheiat 640 de tranzacţii, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, când s-au încheiat un număr de 267 de tranzacţii.

Sursa: www.bursa.ro

Leave a Comment