Angajații Fiscului primesc premii din amenzile date în urma controalelor

Din acest an, Fiscul poate da premii angajaţilor din amenzile pe care le dau în urma controalelor. A fost reglementată înființarea unei activități finanțate integral din venituri proprii, prin care se poate reţine o cotă de 15 la sută din sumele stabilite prin acte administrativ-fiscale, procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor și hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală care au la bază sesizări ale ANAF.

Veniturile proprii astfel obţinute se utilizează pentru acordarea de premii personalului Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

“Creşterea veniturilor bugetare nu mai poate fi realizată prin creșterea presiunii fiscale asupra mediului economic și/sau al cetățenilor”, ceea ce “impune intensificarea eforturilor de creștere a gradului de colectare a sumelor la bugetul general consolidat”, obiectiv pentru a cărui realizare “este necesară introducerea unui sistem de cointeresare a personalului din cadrul ANAF care participă la obținerea unor rezultate performante pentru asigurarea unei creșteri semnificative și constante a veniturilor colectate”, motivează semnatarii iniţiativei.

Este posibil astfel să se înăsprească seria controalelor la mediul de afaceri, cu o mare probabilitate la întreprinderile mici şi microîntreprinderi.

 

Cum se adună banii de premii

Cota de 15 la sută din sumele stabilite prin acte administrativ-fiscale, procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor și hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală care au la bază sesizări ale Agenției, rămase definitive în sistemul căilor de atac, reprezentând: impozite, taxe și contribuții, stabilite suplimentar prin decizii de impunere, stinse prin încasare, compensare sau executare silită; obligații fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, stinse prin încasare, compensare sau executare silită; valoarea sumelor încasate din valorificarea bunurilor confiscate prin procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor ale ANAF; repararea prejudiciului material și sume confiscate prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală care au la bază sesizări ale ANAF, stinse prin încasare, valorificare sau executare silită.

Constituirea veniturilor se face din sumele stinse într-un exercițiu financiar, cu condiția ca actele prin care au fost stabilite sumele respective să rămână definitive în sistemul căilor de atac în același exercițiu financiar.

OG 116/2017, ce reglementează cele de mai sus, a fost aprobată de Guvern în şedinţa din 29 decembrie.

3 Thoughts to “Angajații Fiscului primesc premii din amenzile date în urma controalelor”

 1. fiscarasu

  No ase!!!!!!!!!!!

 2. Anonim

  au mai fost date STIMULENTE la finante ! si sa vezi minune cine le lua ! erau inspector la control si la executare silita, care nu luau, dar in schimb erau multi care luau si nu aveau nici o treaba sau merit pentru incasarile la buget. Angajati din trezorarie luau mai multe stimulente ca cei de la control ! soferii luau mai multe stimulente ca cei de la control si executare silita !
  deci si acuma, acele stimulente sau premii, oricum o sa le zica o sa dse duca doar la cine are pile si culoare politica potrivita. Nu exista in legislatie un modd clar si transparent de stabileire a mofdului de impartire a acestor sume. Si sindicatul din finante tace ca porcul in cucuruz !

 3. fiscarasu

  No amu mi-oi lua Q7…

Leave a Comment