ANAF a actualizat lista marilor contribuabili

Marii contribuabili cu tranzacţii intra-grup de peste 200.000-350.000 de euro trebuie să pregătească anual dosarul preţurilor de transfer.

Lista marilor contribuabili a fost actualizată de ANAF după mai bine de 5 ani de zile. În urma schimbării regulilor de clasificare, numărul marilor contribuabili a crescut de la 2.940 la 3.364, modificările fiind însă mai ample deoarece multe dintre companiile care erau incluse în precedenta listă din 2016 se încadrează acum în alte categorii sau au fost dizolvate, conform unui comunicat remis redacţiei.

„Publicarea listei de mari contribuabili după aproape 5 ani aduce cu sine schimbări importante, partea bună fiind însă că se aliniază în linii mari rezultatele financiare ale companiilor cu clasificarea de mare contribuabil din perspectiva ANAF. Astfel, peste 1.800 de companii se vor trezi cumva că au devenit peste noapte mari contribuabili şi că au obligaţii suplimentare”, a explicat Viorel Sbora, consultant în preţuri de transfer şi partener la ATIPIC Transfer Pricing Solutions.

Potrivit legislaţiei în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2022, marii contribuabili vor avea obligaţia pregătirii anuale a dosarului de preţuri de transfer dacă efectuează tranzacţii intra-grup ce depăşesc oricare dintre următoarele praguri:

200.000 EUR în cazul dobânzilor;

250.000 EUR în cazul serviciilor;

şi/sau 350.000 EUR în cazul tranzacţiilor cu bunuri tangibile şi/sau intangibile.

Contribuabilii mari care îndeplinesc toate aceste criterii trebuie să pregătească dosarul preţurilor de transfer nu mai târziu de 10 zile după trecerea termenului legal stabilit pentru depunerea declaraţiilor anuale privind impozitul pe profit, pentru fiecare an fiscal.

„Recomandăm celor care tocmai au devenit mari contribuabili să-şi gestioneze din timp pregătirea dosarului preţurilor de transfer, pentru că pregătirea unui astfel de dosar care să fie şi sustenabil în faţa autorităţilor fiscale poate dura chiar şi 5-6 luni în anumite situaţii. În plus, este bine de ştiut că ANAF poate solicita prezentarea dosarului chiar şi în aceeaşi zi în care începe acţiunea de inspecţie fiscală”, a subliniat Viorel Sbora.

Pentru nepregătirea sau neprezentarea dosarului preţurilor de transfer de către marii contribuabili, amenzile sunt de până la 27.000 RON.

Dincolo de amenzi însă, trebuie avut în vedere riscul ca în urma efectuării controalelor fiscale inspectorii să ajusteze preţurile de transfer, caz în care amenda poate deveni nesemnificativă ca valoare. În urma controalelor fiscale finalizate în anul 2020 inspectorii fiscali au efectuat ajustări de preţuri de transfer de aproximativ 2 miliarde de lei, se arată în comunicat.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment