Afaceristul Viorel Ştiube, fost patron al Spumante Şimleu, trimis în judecată pentru o fraudă de 14 milioane de lei

Fostul proprietar al Hotelului Porolissum, al Băilor Boghiş şi al Spumante Silvania, omul de afaceri orădean Viorel Ştiube, a fost trimis în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Oradea, pentru evaziune fiscală în formă continuată.
Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în perioada 2007-2008, inculpatul, administrator al SC ABC Vest Trafic SRL Oradea şi SC Viman Agro Invest SRL Oradea, respectiv în calitate de administrator de fapt al SC Transport Euro SRL Budeşti, judeţul Vâlcea, a achiziţionat din Ucraina şi Slovacia peste 6.000 de tone de produse petroliere neaccizabile (ulei de bază), pe care le-a comercializat pe teritoriul României drept carburant auto-motorină.
„Pentru a justifica operaţiunile comerciale de valorificare a uleiului de bază drept motorină şi pentru a eluda plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului general consolidat, a creat un circuit fictiv de mărfuri, documente şi bani, în care a interpus, în mod formal, SC Damco Nafta SRL Ianca, judeţul Bihor şi SC Minerva Şimleu Silvaniei SA Oradea – societăţi controlate şi coordonate de inculpat – prin întocmirea şi înregistrarea în evidenţele contabile de facturi fictive, care atestau o aparentă stare de legalitate”, se arată în comunicatul de presă.
În acest fel, Ştiube a prejudiciat bugetul statului cu 13,8 milioane de lei. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând omului de afaceri şi ale părţilor responsabile civilmente, respectiv firmele ABC Vest Trafic Oradea şi Viman Agro Invest Oradea.
Dosarul deschis pe numele lui Viorel Ştiube a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bihor.
În urmă cu circa 10 ani, bărbatul a fost cercetat pentru înşelăciune şi fals sub semnătură privată în legătură cu privatizarea frauduloasă a trei firme din Sălaj: Minerva, Silvania Comtur şi Stejarul, anchetatorii apreciind la acea vreme că ilegalităţile în cauză au adus un prejudiciu statului de 12,8 miliarde de lei.

Alte articole

3 Thoughts to “Afaceristul Viorel Ştiube, fost patron al Spumante Şimleu, trimis în judecată pentru o fraudă de 14 milioane de lei”

 1. Anonim

  Urmeaza Daniela Fizesan-Chisbora si Dumitru Blaga

 2. Zălăuan

  Români, iată pe mâna a ce fel de „afacerişti” aţi dat economia !
  De ce nu le-aţi dat peste flit celor care făceau clăbuci la gură zbierând în 1990 :Privatizare totală, imediată şi necondiţionată !
  Vă mai amintiţi ce făce acest hoţ de Ştiube în 1990, la IPL? Vă mai amintiţi cum mergea noaptea şi fura garnituri de tren de la IPL, pregătite pentru export, înainte de „privatizare”.
  Aţi tăcut chitic şi acum IPL este demult dispărută !

 3. Hotii prinsi obligatoriu trebuie sa plateasca.mai ales ca sunt so ASA zisi pocaiti???????.imi vine sa.l IAU EU de git darsunt prea departe.California. in 3 ani ajung LA pensie.so daca ma must in diosig I’ll scuip intre felinare.am fist vecin cu el I’ll stiu cit face coldusul de om.ca n.au abut nimic pe vremea comunista erau mulgatori de vaci so dupa revolutie au first totul de LA cap.ASA a inceput apoi cu matul diosig tot cu hotii so.au DAT faliment.apoi cite nu stir numai bunul D.ZEU.so plate so el EU a.s putea sa platesc pt el dar el nu we recunoaste.ca..I vinovat de aceia nu.l v.oi ajuta el sent ascunde print Europa el crede ca EU n.UK pot gas I dar n.am nevoie.sora lui sta in casa me a in diosig.dar cans vin in tara o sa.l FAC sa ma carte.fortat ..johnny.m….

Leave a Comment