Acuzații grave la adresa autorităților: ”O falsă epidemie prin care se urmărește aducerea la sapă de lemn a țăranului”

Președintele Asociației Pro Consumatori, conferențiar universitar doctor Costel Stanciu, declanșează un scandal fără precedent pe pagina instituției, acuzând autoritățile române și conducerea Autorității Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) că, prin măsurile luate împotriva epidemiei de pestă porcină se urmărește, de fapt, falimentarea fermierilor și aducerea la sapă de lemn a țăranului român. “În România avem o epidemie falsă de pestă porcină africană, al cărei scop este distrugerea capitalului autohton și aducerea la sapă de lemn a țăranului român! 5,6 milioane kilograme de carne de porc a fost distrusă prin incinerare/îngropare, ceea ce înseamnă 10 la sută din consumul anual de carne al românilor. Acțiunea <<Pesta porcină africană>> va incinera până la finalul anului peste 1 milion de porci. România a pierdut statutul de ţară liberă de pestă porcină şi nu mai poate exporta carne de porc timp de trei ani. Plata despăgubirilor pentru animalele ucise şi incinerate/îngropate se face la valoarea de piaţă stabilită de către o comisie, în termen de 90 de zile de la uciderea animalului. Proprietarii de porci din gospodăriile ţărăneşti riscă amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 lei, dacă nu declară animalele bolnave la medicul veterinar în termen de 48 de ore”, spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC, într-un comunicat postat pe pagina oficială a instituției.

Acuzațiile se îndreaptă și către marii crescători de porci care, potrivit președintelui APC, ar face tot posibilul să îi lichideze pe micii producători sau pe cei care cresc porcii în propria gospodărie. “Reprezentanții marilor crescători de porci solicită interzicerea creșterii porcului în gospodăriile țărănești pe motiv că țăranii sunt responsabili de răspândirea virusului pestei porcine africane. Falimentarea crescătorilor de porci va duce la falimentul în aval și în amonte al multor societăți comerciale (producători şi distribuitori de cereale, mici transportatori, unităţi de abatorizare, mici unităţi locale de producţie preparate din carne de porc, unităţi comerciale de desfacere etc.) Lucrurile au scăpat de sub control, reprezentanţii unor direcţii sanitar veterinare din judeţele aflate în carantină fac abuzuri”. 

De ce se refuză eliberarea autorizațiilor de sacrificare dacă porcii sunt sănătoși?

Un exemplu edificator, prezentat de șeful APC, este cel al unui mic crescător de porci din judeţul Tulcea care are o exploataţie de 2.000 de capete și căruia i se refuză de către DSVSA Tulcea eliberarea autorizaţiei de comercializare a porcilor ajunşi la greutate de sacrificare cu toate că analizele medicale atestă faptul că acei porci sunt sănătoşi. De asemenea, respectivului fermier i s-a interzis aprovizionarea cu cereale a fermei pe motiv că poate contamina efectivul de porci cu pesta porcina africană. Lipsa hranei în ferma respectivă a dus la apariţia canibalismului între animale. Totodată, comercianţii datorită psihozei instalate la nivel naţional nu se mai aprovizionează cu carne de porc din judeţele aflate în carantină. Reprezentanţii direcţiilor sanitar veterinare din teritoriu au drept de viaţă şi de moarte asupra crescătorilor de porci, ei hotărăsc care ferme trebuie lichidate şi care nu.

Vectorul pestei porcine africane din România poate fi şi carnea de porc congelată din import. Potrivit informaţiilor de pe site-ul ANSVSA, virusul pestei porcine rezistă mai mulţi ani în carnea congelată. APC solicită ANSVSA-ului să facă publică situaţia importurilor de carne congelată de la începutul acestui an şi până în prezent, pe fiecare ţară de provenienţă, precum şi rezultatele analizelor specifice identificării virusului pestei porcine africane realizate de ANSVSA pentru fiecare lot de carne congelată din import aferent perioadei 1 ianuarie 2018 – 30 iulie 2018. Tot de pe site-ul ANSVSA aflăm că virusul pestei porcine africane rezistă până la 6 luni în produsele din carne de porc obţinute numai prin sărare, maturare şi/sau afumare, adică cele obţinute fără aplicarea unui tratament termic, cum ar fi salamurile crude uscate/crude afumate din carne de porc şi cârnaţii cruzi afumaţi.

Președintele APC spune că infectarea porcilor cu virusul pestei porcine se poate realiza şi prin intermediul acestor produse, având în vedere obisnuinţa unor crescători de porci din mediul rural de a hrăni animalele cu resturi alimentare. “Având în vedere acest aspect, APC solicită ANSVSA-ului să facă publică situaţia importurilor de produse de carne de porc preparate numai prin sărare, maturare şi/sau afumare pentru perioada 1 ianuarie 2018 – 30 iulie 2018, pe fiecare ţară de provenienţă, precum şi rezultatele analizelor specifice identificării virusului pestei porcine africane realizate de ANSVSA pe fiecare lot de produse pentru perioada mai sus menţionată. ANSVSA cheltuie milioane de lei pe soluţii de dezinfecţie, care nu au niciun efect în privinţa stopării răspândirii virusului pestei porcine africane, fapt care reiese foarte clar din modul în care evoluează răspândirea acestui virus. Aceşti bani ar trebui să ajungă la ţărani sub formă de despăgubiri acordate la valoarea de piaţă din momentul confiscării animalului şi plătite în cel mult 7 zile de la momentul la care s-a realizat confiscarea animalelor. În realitate, autorităţile doar promit despăgubiri ţăranilor, fără a menţiona cuantumul acestora şi perioada de timp în care vor fi acordate”, se mai arată în comunicatul APC.

Statistici care ridică semne de întrebare

“Pesta porcina îngroapă programul Ministerului Agriculturii de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, în valoare de 4,6 milioane lei pentru anul 2018. Conform datelor de pe site-ul Ministerului Agriculturii, la această schemă de ajutor de minimis concepută pentru perioada 2018-2020 s-au înscris 223 de furnizori de purcei din rasele Bazna şi Mangaliţa, 28 de procesatori de carne de porc şi 3.410 crescători de porci. Bilanţul crizei generate de pesta porcină africană este unul care creează îngrijorare pentru APC (66.295 de porci sacrificaţi şi incineraţi/îngropaţi) şi care poate capăta conotaţii apocaliptice în lunile următoare. Până la data de 27 iulie 2018, conform datelor furnizate de ANSVSA prin intermediul comunicatelor de presă, au fost confirmate 441 focare de pesta porcină africană (PPA), dintre care 439 focare de PPA în gospodăriile populaţiei şi doua focare în exploataţiile comerciale (în aceste exploataţii situate în judeţul Tulcea s-a hotărât sacrificarea şi incinerarea a 64.580 porci).

Pesta porcină africană afectează cu preponderență zona de Sud-Est a României, unde există 16,6 la sută din efectivul de porci al României, adică circa 750.000 de porci, din totalul de 4,5 milioane porci, respectiv zona de Nord-Vest a României, unde există 13,8 la sută din efectivul de porci al ţării noastre, ceea ce înseamnă circa 620.000 de porci din totalul de 4,5 milioane porci. Având în vedere evoluţia galopantă a pestei porcine africane în zonele respective, în acest moment există un risc foarte mare ca în următoarele luni să fie sacrificate în vederea incinerării 1,3 milioane porci, ceea ce reprezintă circa 30 la sută din efectivul de porci al ţării noastre.

Sălajul este în continuare în carantină, alături de alte șase județe

Șapte judeţe (Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Satu Mare, Sălaj şi Bihor) se află în carantină. Preţul cărnii de porc în viu a scăzut în aceste judeţe de la 6,5 lei per Kg la 5,5 lei per kg. Crescătorii de porci din exploataţiile comerciale din aceste judeţe au primit din partea ANSVSA interdicţia de a mai comercializa animalele pe o perioadă de 30 de zile, iar comercianţii evită să mai cumpere carne de porc din judeţele menţionate mai sus, fapt deosebit de grav care se poate finalize, potrivit analizei APC, cu falimentarea acestora. “În concluzie, ANSVSA ca autoritate de reglementare în domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, aflată în coordonarea Primului Ministru, are drept de viaţă sau de moarte asupra crescătorilor de porci din România. Cum s-a ajuns aici? Cine este responsabil de pagubele generate de această epidemie? Sunt întrebări generate de probleme care în acest moment trebuie să fie prioritare pe agenda publică a Guvernului României, a Consiliului Suprem de Apărare al Ţării şi al Parlamentului României. Din păcate, se încearcă să se facă vinovat doar porcul mistreţ de această catastrofă economică şi socială a ţării”, se arată în comunicatul APC.

Se solicită anchete în cadrul Autorității și a Direcțiilor județene

„Având în vedere cele menţionate mai sus, Asociaţia Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică, cu 28 de ani de activitate în domeniul protecţei consumatorilor, solicită: Preşedintelui Senatului României şi Preşedintelui Camerei Deputaţilor să convoace Biroul permanent al celor două camere în vederea stabilirii unei sesiuni extraordinare a Parlamentului României pentru a dezbate şi a găsi soluţii la criza economică şi socială generată de pesta porcină africană. Parchetului General al României şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie realizarea de anchete la sediul ANSVSA şi direcţiile sanitar veterinare din teritoriu pentru a verifica: modul în care s-au respectat procedurile europene aplicabile pestei porcine, modul în care s-au realizat analizele pentru confirmarea existenţei virusului pestei porcine, modul în care s-a realizat confiscarea animalelor de la cetăţeni, modul în care s-au distribuit contractele către firmele care se ocupă cu dezinfecţia, soluţiile folosite la dezinfecţie şi concentraţia substanţei active din fiecare soluţie”.

„Actuala conducere a ANSVSA nu a realizat anterior acestui moment critic o campanie naţională de informare a cetăţenilor din mediul rural cu privire la modul în care se poate preveni infectarea porcilor din gospodăria proprie cu virusul pestei porcine, dar şi cu privire la alte lucruri ce ţin de măsurile care se întreprind de către stat în momentul în care porcii sunt diagnosticaţi cu pesta porcină africană. Lipsa acestei informări prealabile a creat panică şi tensiuni în rândul comunităţilor din mediul rural”, conchide Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.

Directorul DSVSA Sălaj,  Mircea Martin, s-a abținut să comenteze pe marginea acestui material, spunând că cei în măsură să ofere un răspuns sunt cei care fac parte din conducerea ANSVSA de la București. „Nu sunt îndreptățit să comentez aceste afirmații, cei din conducerea Autorității o pot face, dacă doresc și consideră oportun. În ceea ce privește pesta porcină, pot să vă asigur că toate măsurile sunt luate, la noi în județ, conform legii. Noi ne facem treaba, suntem la datorie, mai multe nu am ce să comentez”, a spus șeful DSVSA Sălaj.

 

Asociaţia Pro Consumatori este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi nonprofit, înfiinţată încă din anul 1990, care are ca principal obiectiv apărarea, promovarea şi reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor şi intereselor consumatorilor în raporturile cu agenţii economici şi instituţiile statului. La nivel naţional Asociaţia Pro Consumatori a fost recunoscută prin HG nr. 1106/2005 ca fiind de utilitate publică. Prin recunoaşterea Asociaţiei Pro Consumatori ca fiind de utilitate publică, decisă de Guvernul României în şedinţa din 22 septembrie 2005, se consolidează rolul asociaţiei în calitate de partener de dialog constant şi puternic din partea societăţii civile. Asociaţia ProConsumatori se bucură de recunoaştere atât naţională, fiind membră în diverse structuri naţionale, cum ar fi „Comisia Interministerială pentru Supravegherea Pieţei Produselor şi Serviciilor si Protecția Consumatorilor”, „Comisia pentru Securitatea Produselor” şi „Comisia pentru Clauze Abuzive”, cât şi internaţională, fiind membră a Organizaţiei Mondiale a Consumatorilor „Consumers International”, cu sediul la Londra, a Organizaţiei Europene a Consumatorilor (B.E.U.C.), Bruxellex, Belgia, a Dialogului TransOceanic al Consumatorilor – TACD şi a International Consumer Research and Testing (Marea Britanie).

 

Alte articole

One Thought to “Acuzații grave la adresa autorităților: ”O falsă epidemie prin care se urmărește aducerea la sapă de lemn a țăranului””

  1. symy

    Aveti perfecta dreptate!!!Noi avem voie sa mancam numai carne plina de hormoni/chimicale/medicamente..ect,si ne miram de atatea boli de cancer,suntem exterminati calculat,cei mai slabi trebuie sa moara!!!…Parintii nostrii au ajuns sa-si cumpere puii/ouale /carne de la Supermarkhet…ce va mai fi natural???…groapa!!!

Leave a Comment