A început cursa contra cronometru: Primăriile au la dispoziţie trei luni pentru a depune documentaţiile pentru proiectele finanţate prin PNDL

În următorii trei ani, în judeţul Sălaj ar urma să fie implementate proiecte în valoare de peste 767 milioane de lei, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, dacă autorităţile locale vizate se mobilizează pentru a transmite în timp util, la Ministerul Dezvoltării Regionale, documentaţiile complete pentru investiţiile în cauză.

„Încheierea contractelor de finanţare dintre unităţile administrativ teritoriale şi Ministerul Dezvoltării pentru obiectivele aprobate la finanţare prin PNDL 2017-2020, se poate face până la 31 decembrie 2017, doar pentru investiţiile pentru care se transmite documentaţia completă, iar cheltuielile respectă standardele de cost în vigoare. Documentaţia necesară încheierii contractelor de finanţare se transmite până cel târziu în 30 noiembrie 2017, la Minister, pentru analiză”, a declarat joi, 24 august, în cadrul Comisiei de Dialog Social, subprefectul judeţului Sălaj, Vegh Alexandru.

Potrivit acestuia, în judeţul Sălaj au fost aprobate 158 de proiecte de investiţii, pentru 57 de primării şi Consiliul Judeţean, în valoare de 767,24 milioane de lei. Pe categorii de investiţii, cei mai mulţi bani sunt destinaţi lucrărilor de modernizare a drumurilor şi podurilor: 71 la număr, pentru 50 de primării şi CJ Sălaj, în sumă de 445,5 milioane de lei. Alte 250 milioane de lei ar urma să fie direcţionaţi pentru introducerea şi extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare; în total, 32 de investiţii, la 27 de primării. Construcţia şi modernizarea străzilor din administrarea a 28 de primării şi CJ Sălaj se va face cu 69,2 milioane de lei (50 de investiţii), în timp ce pentru modernizarea sistemului de iluminat public s-au aprobat investiţii de 2,2 milioane de lei, în cinci comune din judeţ.

În clasamentul comunelor care primesc cei mai mulţi bani conduce Marca, cu 38,8 milioane de lei pentru extinderea reţelei de alimentare cu apă în Şumal, Porţ şi Leşmir, respectiv reţea de canalizare şi a staţie de epurare şi alimentare cu apă în satul Marca. La Plopiş vor ajunge 38,6 milioane de lei pentru patru investiţii: alimentarea cu apă a localităţii Plopiş, canalizare menajeră şi staţie de epurare în aceeaşi localitate, reconstrucţia Şcolii Gimnaziale Iaz şi modernizarea unor drumuri. Clasamentul este completat de comuna Bălan, cu cinci proiecte în valoare de 28,3 milioane de lei, pentru extinderea reţelei de canalizare din comună, reabilitarea şi dotarea dispensarului uman, asfaltări de străzi, construirea unui pod peste Valea Almaşului şi modernizarea sistemului de iluminat public stradal.

Consiliul Judeţean Sălaj ar urma să primească 66 milioane de lei, în vederea reabilitări de drumuri judeţene şi modernizării bazinului de apă al Spitalului Judeţean, în timp ce Primăria Zalău s-a ales doar cu 9 milioane de lei, pentru modernizarea străzii Cloşca şi a străzii 22 Decembrie.

Alte articole

Leave a Comment