Zălăuanca Szinetár Agneta Iudita, decorată de președintele Klaus Iohannis cu „Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler”

Preşedintele Klaus Iohannis a emis, duminică, un decret privind decorarea unor supravieţuitori ai Holocaustului. Cei mai mulţi vor primi Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în timp ce fotograful Klein Andrei va primi Medalia Naţională „Serviciul Credincios” Clasa a III-a.

Administraţia Prezdenţială a anunţat că, duminică, preşedintele Klau Iohannis a semnat decretul de decorare a unor supravieţuitori ai Holocaustului, printre aceştia numărându-se și zălăuanca Szinetar Iudita Agneta.

”În semn de deosebit respect pentru suferinţele îndurate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru înalta ţinută morală de care au dat dovadă de-a lungul vieţii, precum şi pentru eforturile depuse pentru păstrarea vie a memoriei victimelor Holocaustului – o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască,  preşedintele României a conferit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler doamnei Davidovits Rachel, doamnei Pardău Lea, domnului Schwartz Paul, doamnei Segal Sandra, domnului Shai Meir, doamnei Szinetar Iudita Agneta şi doamnei Vainer Anette”, a anunţat Adminisraţia Prezidenţială.

Ceremonia de decorare a avut loc luni, 28 ianuarie, la ora 18, la Palatul Cotroceni.

Szinetar Agneta Iudita, fosta președintă a Comunității Evreilor Zalău, supraviețuitoare a lagărului de la Auschwitz, locuiește în Israel.

Familia Szinetár este una din familiile importante de evrei care au trăit în Zalău. De altfel, în cimitirul evreiesc din Zalău se află pietrele funerare ale câtorva dintre membri ai familiei.

Szinetár Albert (1876-1951) este unul dintre cei trei frați veniți la Zalău la sfârșitul secolului al XIX-lea. Toți trei erau comercianți cunoscuți în oraș. Szinetár Albert a avut trei copii: pe Szinetár Piroska (1917-1944) care a fost deportată și a murit la Auschwitz, așa cum reiese de pe piatra funerară; pe Szinetár Miklos (1918-1987) și pe Szinetár Arnold.

Szinetár Miklos a fost un cunoscut avocat în Zalău și conducătorul obștii evreilor din oraș. Soția acestuia, Szinetár Ágnes, a fost profesoară de fizică la Liceul de Matematică Fizică, actualul Colegiu Național ”Silvania” din Zalău. După moartea soțului său, Szinetár Ágnes a fost cea care a condus destinele micii obști a evreilor din oraș, asta până la emigrarea sa în Israel în anul 1992.

Alte articole

5 Thoughts to “Zălăuanca Szinetár Agneta Iudita, decorată de președintele Klaus Iohannis cu „Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler””

 1. Absolvent LMF 1987

  Mult respect pentru aceasta distinsa doamna!
  Fosta profesoara de chimie la Liceul de Matematica – Fizica, desi preda la sectia maghiara, o percepeam si noi, cei de la clasele cu predare in limba romana, ca o dascalita discreta si cu mult, mult bun simt.

  1. Anonim

   A predat și la secția română, mie mi-a fost profesoară de fiyică în liceu, pe la începutul anilor 60 !

 2. maria

  Da si mie mi a fost profesoara de fizica in anii 1970 ,era o femeie frumoasa si eleganta.

 3. Maria

  Și mie mi a fost profesoara de fizica în anii 1973_1977.A fost o profesoara buna și corectă ,dar mai ales o doamna foarte stilata.RESPECT.

 4. Ion

  Culmea ipocriziei , un cetatean roman de etnie germana , deci urmas al lui Hitler si a nazistilor sai , acuza pe romani de nazism ??! Nu e de ajuns cat au suferit romanii si intreaga lume de pe urma nazistilor , ce pret urias au platit , in primul rand evreii , pentru atrocitatile nazistilor , ca un demn urmas (mai ales prin fapte) al acestora , sa eticheteze romanii in asasini. Tocmai cand se comemoreaza Holocaustul , politrucul Werner isi varsa veninul pe romani . Noaptea mintii d-le Werner , dar o vorba inteleapta spune „cine zice ala e „. Mie mi-e foarte rusine de nerusinarea/nesimtirea acestui cetatean, ajuns din greseala/prostie asa zisul „sef al statului” , cand de fapt se comporta ca un bulibasa , pe teritoriul numit ROM-manelia !

Leave a Comment