Sunteți invitați la excursie pe Valea Barcăului

În ziua de 20 a lui florar, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău vă invită la o excursie pe traseul Zalău – Subcetate – Valcău de Jos – Lazuri – Tusa – Rezervația naturală Tusa – Barcău, cu întoarcere în Zalău, un traseu cu durata de aproximativ 8 ore.

La 550 de ani de când Zalăul a primit statutul de oraș – târg, „oppidum Zilah”, acordat de către Matei Corvin, regele Ungariei și Boemiei, se cuvine să sărbătoriți și să cunoașteți istoria mai puțin știută a Zalăului. Din șirul activităților organizate cu acest prilej de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, puteți vizita expoziția temporară „Din tradiția urbană a Zalăului. Breslele”, o tradiție prezentă în Zalău timp de două veacuri, care și-a pus amprenta în dezvoltarea urbană a Zalăului.

Din Zalău vă veți îndrepta spre sud –vestul județului, pe Valea Barcăului, și vom poposi la poalele Munților Plopiș, unde, în secolul XIII, în hotarul localității Subcetate, se înălța, pe dealul Plai, cetatea regală Valcău. Condusă de castelani regali de-a lungul celor aproape patru sute de ani de folosință, Cetatea Valcău a intrat în posesia câtorva familii nobiliare, cea mai cunoscută fiind familia Bánffy-Losonczi. Deși astăzi, pe culmea dealului, se găsesc doar ruinele Cetății Valcău, istoria locului așteaptă să fie descoperită.

Acest colțișor al Țării Silvaniei poate fi considerat arealul cu cele mai multe tradiții bine păstrate până în prezent. Astfel, vă veți încânta privirea și sufletul cu povestea caselor tradiționale albastre din Valcău de Jos, iar apetitul vă va fi stăvilit în gospodăria domnului Eugen Nicolae, producător de diverse sortimente de palincă, în localitatea Lazuri.

În localitatea Tusa veți vizita Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, datată din secolul XVIII și moara de apă a Găvrilii Florii, singura moară funcțională din Sălaj.

Excursia se va încheia cu o drumeție scurtă spre Izvoarele Barcăului, în rezervația naturală Tusa – Barcău, unde natura „pictează” spectaculoase peisaje și unde noi încercăm să ne încărcăm cu energie și pace sufletească.

Se recomandă încălțăminte adecvată drumețiilor, având în vedere parcurgerea pe jos, spre unele dintre obiectivele acestui traseu.

Această acțiune este organizată de Primăria municipiului Zalău, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, și este parte a proiectului ,,Circuitul Anotimpurilor”, prin care se dorește promovarea municipiului Zalău ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ.

Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport, în valoare de 38 lei, degustare de 15 lei și taxa de intrare la muzeu, în valoare de 12 lei/adult, 3 lei/copil, 6 lei/pensionar. Excursia va fi organizată pentru un grup de 35 de persoane. Înscrieri la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9 – 17, până în 18 mai 2023.

Program:

ora 09:15 – Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău – Expoziția temporară „Din tradiția urbană a Zalăului. Breslele”

ora 10:15 – Plecare din Zalău

ora 11:40 – Ruinele Cetății Valcăului din Subcetate, comuna Valcău de Jos

ora 12:15 – Casele albastre din Valcău de Jos

ora 13:15 – Producător de pălincă din Lazuri, comuna Valcău de Jos

ora 15:00 – Biserica de lemn din Tusa, comuna Sâg

ora 15.30 – Moara de apă a Găvrilii Florii din Tusa

ora 16:15 – Rezervația naturală Tusa – Barcău – Izvoarele Barcăului

ora 17:00 – Întoarcere în Zalău.

M. S.

One Thought to “Sunteți invitați la excursie pe Valea Barcăului”

  1. […] În ziua de 20 a lui florar, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău vă invită la o excursie pe traseul Zalău – Subcetate – Valcău de Jos – Lazuri – Tusa – Rezervația naturală Tusa – Barcău, cu întoarcere în Zalău, un traseu cu durata de aproximativ 8 ore. La 550 de ani de când Zalăul a primit statutul de oraș – târg, „oppidum Zilah”, acordat de către Matei Corvin, regele Ungariei și Boemiei, se cuvine să sărbătoriți și să cunoașteți istoria mai puțin știută a Zalăului. Din… Citeste mai mult […]

Leave a Comment