Sălăjenii au deschis lada de zestre a judeţului

Lada de zestre a Sălajului s-a deschis joi, 21 septembrie, pe platoul de marmură din centrul oraşului, acolo unde comunele din judeţ au avut ocazia să îşi promoveze tradiţiile, obiceiurile, gastronomia şi frumuseţile locului.

Miere, produse din lavandă, pâine şi cocoradă de casă, brânză de capră, plăcinte de Bădăcin,sarmale cu păsat, vin spumant, pălincă, cornuleţe cu nucă, dulceţuri au fost doar câteva dintre bunătăţile de la standurile expozanţilor, oferite spre degustare tuturor celor care luat parte la evenimentul “Haidaţ pă la noi! Deschideţi lada cu zestre sălăjeană”.
Prezent la manifestare, cunoscutul gastronom sălăjean Mircea Groza a pregătit alături de echipa lui un papricaş cu carne de cocoş şi razalăi, o mânacare de toamnă cu foarte multe legume. „Este o mâncare care se face în special în zona Şimleului, pregătită în untură de raţă, cu ceapă, morcovi, ţelină, ardei, roşii, carne de cocoş şi razalăi, la pregătirea căreia a lucrat o echipă de tineri pasionaţi de bucătărie”, ne-a declarat Mircea Groza.

Pe lângă preparatele tradiţionale, manifestarea a pus la dispoziţia publicului diverse ateliere, de la cele dedicate în special copiilor – confecţionarea mărgelelor, a păpuşilor, ateliere de cusut ori de pictură – la cele cu adresabilitate extinsă: facepainting cu simboluri arhaice şi folclorice, fotografii gratuite cu componente ale costumului popular şi cu personaje din basmele româneşti, cărţi poştale timbrate, cu obiective turistice, standuri cu produse artizanale (icoane pictate pe lemn, bijuterii, accesorii lucrate manual, împletituri de nuiele, cusături şi ţesături, produse cosmetice din lavandă).

Nu au lipsit nici momentele artistice, precum sceneta “Reînvierea habei tradiţionale – Danţul la şură”, jucată de elevele Colegiului Naţional “Silvania” Zalău, şi spectacolele folclorice susţinute de Ansamblul “Socăciţele” din Meseşeni, elevii şi profesorii de la Liceul de Artă “Ioan Sima” Zalău, Ansamblul Folcloric “Columna” şi Ansamblul Artistic “Porolissum” ale Casei Municipale de Cultură Zalău.
Manifestarea aflată la a doua ediţie a fost organizată de Primăria Zalău, prin Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică, pentru a marca Ziua Mondială a Turismului.

Leave a Comment