În acest weekend trecem la ora de vară

Trecem la ora de vară! Duminică, 31 martie, ora 3 va deveni ora 4.  Schimbarea orei se face, așadar, cu o unitate orară egală cu 60 de minute, astfel încât, din punctul de vedere al minutelor și secundelor, nu se modifică nimic. Se va trece la ora de vară, mai exact în noaptea de 30 spre 31 martie 2019, atunci când ceasurile vor fi date cu o oră înainte, prin urmare ora 3:00 va deveni ora 4:00. În popor este clasificată aceasta schimbare ca fiind noaptea în care dormim mai puțin cu o oră. Conceptul numit ora de vară a fost prima dată adus în discuție în anul 1895, în Noua Zeelenadă. Cel care a venit cu această idee a fost entomologul George Vernon Hudson. Sistemul are ca scop folosirea luminii Soarelui pe o perioadă cât mai lungă din zi. În acest mod, activitățile se desfășoară cât mai mult posibil pe lumină naturală, iar acest lucru este benefic din cel puțin două puncte de vedere. Lumina naturală, spre deosebire de cea artificială, este un stimulator al tonuslui fizic și psihic. În al doilea rând, prin trecerea la ora de vară se economisește și energia electrică necesară iluminatului artificial.

În prezent, mecanismul prin care se schimbă ora, în preajma echinocțiilor de primăvară și de toamnă, respectiv trecerea la ora de vară și la ora de iarnă este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă. România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943-1979 practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. În anul 1997 România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil și în prezent.

Parlamentul European nu elimină, deocamdată, ora de vară, deși a votat în favoarea introducerii aceluiași timp pe tot parcursului anului. Urmează ca membrii Consiliului European să evalueze în detaliu directiva privind trecerea la ora de vară și la cea de iarnă și, dacă este cazul, să propună revizuirea ei. Parlamentarii europeni au spus că vor ruga Comisia Europeană – care în trecut s-a opus acestei schimbări – să implementeze decizia. 

Leave a Comment