Distracţie la maxim de Zilele Zalăului

Cea de-a XVI-a ediţie a Zilelor Cetăţii, un eveniment dedicat zălăuanilor şi nu numai, a fost deschisă oficial sâmbătă, în cadrul unei şedinţe festive, găzduită de sala „Avram Iancu” a Primăriei Zalău. „Este evenimentul tradiţional al primăriei şi ne-am dorit ca în programul acestuia, fiecare să găsească cel puţin o activitate, un interpret care să fie pe placul lui. Trebuie să recunoaştem că aceste manifestări au un impact deosebit, dovadă fiind participarea numeroasă a zălăuanilor şi nu numai şi a invitaţilor acestora. Mai mult decât atât cred că este foarte importantă această sărbătoare, iar cu această ocazie vreau să transmit salutul zălăuanilor de peste hotare. După cum se ştie săptămâna trecută am fost plecat la Chicago, unde am participat la a zecea ediţie a Zilelor Zalăului, eveniment organizat de zălăuani stabiliţi acolo. A fost un moment emoţionant, dar de pe altă parte extrem de important pentru că au reuşit să se adune şi să socializeze. De asemenea, sunt oameni cu care ne mândrim. Majoritatea cu care am reuşit să stau de vorbă au performat în SUA. În acelaşi timp este şi un moment de reflecţie pentru faptul că aceşti tineri au reuşit să performeze într-un mediu străin, uneori chiar ostil”, a menţionat primarul municipiului Zalău, în deschiderea evenimentul. De asemenea, edilul Zalăului a adăugat şi faptul că este extrem de importantă găsirea unor soluţii pentru a le asigura condiţii tinerilor din muncipiu pentru a se putea realiza şi aici, acasă.

Invitat la deschiderea oficială a celei de-a XVI-a ediţii a Zilelor Cetăţii, prefectul judeţului Sălaj, Ionel Ciunt, a menţionat că deşi Zalăul este cel mai important centru industrial al judeţului, trebuie recunoscut faptul că muncipalitatea traversează o perioadă destul de dificilă din punct de vedere ecomomic şi social, tocmai de aceea este nevoie, mai mult ca niciodată să se dea dovadă de înţelepciune, înţelegere, toleranţă şi nu în ultimul rând de solidaritate, lucruri care nu costă mulţi bani, dar care cu siguranţă pot atenua din efectele crizei economice, îndemnându-i, în acelaşi timp, pe zălăuani să se bucure, cu adevărat de aceste zile de sărbătoare.
„Eu ştiu că Zalăul are foarte multe proiecte în execuţie, ştiu că Zalăul are multe proiecte în diferite faze, în derulare, şi cred că finalizarea acestor proiecte o să aducă un plus de mai bine pentru comunitatea locală. Pe de altă parte o colaborare rodnică între administraţia locală şi cea judeţeană înseamnă soluţii pentru măcar o parte dintre problemele Zalăului. Ne-am gândit ca aceste trei zile să fie cu adevărat zile de sărbătoare, şi dacă e posibil să uităm în aceste zile de nevoile şi problemele cotidiene şi să petrecem şi să ne bucurăm alături de cei drag ai noştri, alături de cei care ne preţuiesc”, a declarat prefectul de Sălaj.

35 de cupluri „de aur”, felicitate de Zilele Cetăţii
Tot sâmbătă, în acelaşi cadru festiv, cele mai trainice cupluri ale Zalăului, care au împlinit 50 de ani de căsătorie au fost felicitate şi premiate de reprezentanţii administraţiei locale. În acest an, 35 de cupluri de aur au primit tradiţionalele felicitări, diplome şi câte o mică „atenţie”, în valoare de 300 de lei. De asemenea, nici tradiţionala masă festivă nu a fost omisă. Cele 35 de cupluri, care au împărţit şi bune şi rele de o jumătate de veac, au avut parte de o masă festivă la un restaurant din oraş, avându-l alături pe naşul lor din acest an, edilul muncipiului.

Peste 32 de olimpici premiaţi de municipalitate
Conducerea Municipiului Zalău a ţinut şi în acest an să îi premieze pe elevii care au participat la olimpiade şcolare naţionale şi internaţionale şi s-au întors cu premii acasă. Aşadar, în acest an, 32 de olimpici ai Zalăului au primit din partea primarului Radu Căpîlnaşiu, diplome de merit şi diferite premii în bani. Astfel, cei care au obţinut premiul I la olimpiadele şcolare la care au participat au fost recompensaţi cu câte 300 de lei. Cei care s-au întors cu locul II au primit din partea municipalităţii câte 250 de lei, locul III a fost răsplătit cu câte 200 de lei, iar menţiunea, cu câte 100 de lei. Nici profesorii care i-au pregătit pe olimpici nu au fost uitaţi. Aceştia, pe lângă diplomele de merit şi tradiţionalele felicitări au fost recompensaţi cu câte 150 de lei.

Excelenţa, premiată de autorităţile locale

De asemenea, tot sâmbătă, în cadrul şedinţei festive reprezentanţii autorităţii locale, patru zălăuani de excepţie, care au contribuit la promovarea imaginii Zalăului şi au avut o implicare deosebită în viaţa comunităţii, au fost premiaţi cu titlul de cetăţean de onoare. Este vorba de regretatul sociolog şi scriitor, Gheorghe Şişeştean, fost profesor al Univerităţii Bucureşti, care a primit post mortem cea mai importantă distincţie oferită de municipalitate, de doctorul Călin Dorel Dindelegan, medic chirurg, care a muncit vreme de aproape patru decenii în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, de sportivul numărul 1 al judeţului, Călin Marincaş, practicant de karate tradiţional şi shotokan fudokan, legitimat la Clubul Sportiv Terra Kid Zalău, care la numai 28 de ani are în palmares multiple titluri de campion mondial, european şi naţional, şi de profesorul universitar, Aurel Irimuş, care a dedicat Zalăului şi Sălajului 21 de lucrări de anvergură publicate în reviste din ţară şi străinătate, aducând prin lucrările personale atât Bibliotecii “Ioniţă Scipione Bădescu” din Zalău cât şi Bibliotecii Extensiei Universitare din municipiu, o contribuţie importantă la creşterea fondului de carte.

Ateliere de creaţie pentru cei mici
După-amiaza zilei de sâmbătă a fost rezervată copiilor de toate vârstele. Astfel, începând cu ora 17, micuţii au avut la dispoziţie, preţ de câteva ore, bulevardul Mihai Viteazul, în zona centrală a municipiului, pentru a-şi da frâu liber imaginaţiei. Aceştia au fost invitaţi de Consiliul Local al Tinerilor Zalău, în parteneriat cu Primăria Zalău, să ia parte la atelierele de creaţie şi de joacă, organizate special pentru ei. Printre activităţile pregătite pentru micii participanţi s-au numărat facepainting-ul, desene pe asfalt sau jocuri cu baloane de săpun şi alte câteva surprize.

Mii de zălăuani au petrecut de Zilele Cetăţii

Patru zile pline de spectacole de muzică uşoară, etno, muzică populară şi spectacole muzical coregrafice, dar şi de activităţi sportive, precum turnee de handbal, fotbal, box, lupte libere, tenis de masă, volei şi beach volei, concurs de ciclism, street bal sau tenis de câmp. De asta au avut parte zălăuanii cu ocazia evenimentului anual dedicat zilelor oraşului, care a avut loc la finele săptămânii.

CRBL a încins spiritele vineri seara
Seria concertelor a debutat vineri, când pe scena amenajată în faţa Casei de Cultură au urcat, începând cu ora 22, nume mari ale scenei muzicale autohtone, precum: Emanuel Cîrstea, Anda Adam şi CRBL. Primul care a dat tonul distracţiei a fost clujeanul Emanuel Cîrstea, care la doar 17 ani, deţine numeroase premii muzicale naţionale şi internaţionale. Acesta a abordat numeroase genuri muzicale, în prezent, axându-se pe dance. Dacă Anda Adam a reuşit să încălzească atmosfera din centrul municipiului, CRBL, de altfel, cel care a încheiat seara de vineri, a reuşit să le ofere iubitorilor de distracţie un spectacol pe cinste. „K Boom”, „Românul nu are noroc” sau „Hey mama” sunt doar câteva dintre melodiile pe care fanii zălăuani le-au fredonat alături de acesta. Impresionat de publicul zălăuan, CRBL, le-a oferit o neaşteptată surpriză celor prezenţi: un scurt colaj de piese muzicale ale celor mai cunoscute formaţii din România, precum Genius, N&D sau L.A.

Nana a făcut show
Distracţia a continuat sâmbătă, atmosfera fiind întreţinută de: Adrian Aron, tânărul zălăuan care a impresionat milioane de români care au urmărit show-ul „Românii au talent”, Like Chocolate, Andreea Bălan şi vedeta internaţională, raperul german Nana.
Mii de zălăuani au asistat sâmbătă seara la recitalul vedetei internaţionale Nana, cunoscut şi ca Darkman, care pur şi simplu a electrizat publicul. Renumitele piese, precum “Remember The Time“, „Lonely“, „Let It Rain“ sau „He’s Comin’“, ale rapperul german, au fost fredonate şi îndelung aplaudate de cei prezenţi. Pe numele său întreg Nana Kwame Abrokwa, vedeta internaţională a interacţionat în permanenţă cu publicul. Ba mai mult, spre finalul recitalului, acesta a coborât de pe scena şi a dat mâna cu zălăunii din primele rânduri.
Deşi, încântat de publicul zălăuan, mulţumindu-le în limba română, raperul şi-a încheiat destul de repede prestaţia. Recitalul acestuia a durat mai puţin de 30 de minute.

Distracţia de sâmbătă, încheiată de un spectacol de artificii
Un impresionat joc de artificii a încheiat cea de-a treia zi de distracţie. Timp de mai bine de 10 minute, cei prezenți în centrul municipiului au stat neclintiți și au urmărit focul de artificii, care a invadat cerul și care a anunțat sfârșitul Zilelor Cetăţii. Miile de lumini au fost însoțite de o muzică relaxantă, momentul fiind unul dintre cele mai reuşite de acest gen de la ultimele manifestări.

Duminică, muzică populară la discreţie
Dacă serile de vineri şi sâmbătă au fost dedicate artiştilor de muzică uşoară, ultima zi este rezervată iubitorilor de muzică populară. Printre cei care îi vor încânta pe zălăuani duminică seara se numără: Sorana David, Alexandra Teofana Iacob, Camelia Cherecheş, Ioana Lazăr, Daniela Stoica, Crina Botişan, Deisa Buzgău, Marius Păcurar, Aurora Moga Popovici, Rodica Pop Seling, Ileana Domuța Mastan, Vasile Coca. De asemenea, iubitorii de folclor vor avea  în mijlocul lor şi doi invitaţi speciali, respectiv Sava Negrean Brudaşcu şi Marius Ciprian Pop.

 

Fiecare s-a distrat în propriul stil
Pe parcursul celor patru zile, fiecare zălăuan şi-a ales „distracţia favorită”. Dacă unii au ales terasele, unde s-au delectat cu meniuri din care nu au lipsit cârnaţii, hamsiile şi frigăruile, pe ritmuri de manele, pentru alţii, maşinuţele şi caruselul au reprezentat polul de atracţie. Iar la final, „bilanţul” distracţiei s-a putut observa din plin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 Thoughts to “Distracţie la maxim de Zilele Zalăului”

  1. Anonim

    Cel mai mult s-au distrat cei din blocurile din centru!!!

  2. Anonim

    O tiganie a devenit aceasa sarbaoare..din pacate!!
    Lume multa de pe la sate..tigani cat china care s-au balacit in fantana din centru si dormeau pe toate bancile si iarba din zona..mirosurile de friptane stricate..mizeria de nedescris….o sarbatoare penru oameni cu o conditie sociala si o educatie precara car probabil adora aceste lucruri..pentru ca multa lume din oras a trebuit sa plece..la aer curat!!! Nu mai vrem asa ceva in Zalau.

  3. m -in consens cu anonimul de mai sus

    Da , tiganie la propriu si la figurat ; oare cand se vor hotara edilii sa mute tot balciul in afara orasului ? E tot mai greu de suportat balamucul ocazionat de aceste manifestari chiar si pentru cei care nu locuiesc in centru , acestora din urma eu chiar le plang de mila .

  4. Miha

    Toata lumea se plange de monotonia din oras, iar cand se organizeaza spectacole comenteaza ca nu este lume „buna”… Heloo, nu pot fi toti plini de bani ca sa-si permita concedii sau concerte organizate pe stadioane… Cred ca sunt oameni care se bucura ca au ocazia sa iasa din casa, sa manance un gratar sau un mic pe terasele aglomerate, sa-si cumpere ceva prostioare ca amintire de la tarabe, sa mai vada un artist (fie si el de proasta „calitate”). Sunt persoane, ca si mine, care considera aceasta sarbatoare o traditie… Iar referitor la faptul ca sunt multi tigani, da, normal ca sunt. Dar daca ar fi fost prezenti la eveniment si cei care comenteaza negativ in legatura cu aceasta petrecere de zilele zalaului ar fi vazut cu ochii lor ca la balci sunt oamenii orasului… fara atatea fite si pretentii… zgomotul, da… deranjeaza… dar trebuie avuta si putina intelegere… iar in privinta mizeriilor, sa stiti ca eu am vazut destule persoane de la dgadp care faceau continuu curat.. las sa aiba si ei de lucru (aici am fost rautacioasa). in final, eu sunt pentru organizarea Zilelor Zalaului si pastrarea lor ca traditie, chiar in mijlocul orasului… Toate cele bune!!!!

  5. emma

    E foarte bine ca se organizeaza aceste zile atata timp cat exista doritori. Dar nu in centrul orasului, exista si alte zone si periferie si orice, dar nu in centru. Poate ca nu toti vrem sa sarbatorim, poate unii vrem sa si lucram, sa circulam, sa ne bucuram de liniste.
    Daca unora le place acest gen de muzica e bine, dar nu trebuie toti sa avem aceleasi gusturi.

  6. Anonim

    salut, lasa ca dureaza doar cateva zile , bine ca nu tine cu lunile..

Leave a Comment