De ce Paștele catolic se sărbătorește în altă zi decât Paștele ortodox

În acest an, creștinii vor sărbători Paștele ortodox în data de 28 aprilie, în timp ce catolicii au celebrat Învierea Domnului cu o la sfârșitul săptămânii trecute, duminică, 21 aprilie. Motivul pentru care Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date diferite este strâns legat de calcularea datei la care creștinii din întreaga lume sărbătoresc Paștele și ține de două fenomene naturale – unul cu dată fixă, echinocțiul de primăvară, iar altul cu dată schimbătoare, luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an. Există și ani în care atât catolicii cât și ortodocșii prăznuiesc Paștele în aceeași zi. Dacă, din 2007, aceste zile de prăznuire comună au fost mai dese, spre exemplu, 8 aprilie 2007, 4 aprilie 2010, 24 aprilie 2011, 20 aprilie 2014 şi 16 aprilie 2017, până în 20 aprilie 2025, creştinii vor sărbători Sfintele Paști la date diferite.

Decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși este explicat de utilizarea a două calendare diferite. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează evenimentul astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi. Românii vor beneficia de mai multe zile libere: în Vinerea Mare, în prima și a doua zi de Paște. Astfel, după ce anul trecut parlamentarii au votat ca și Vinerea Mare să fie liberă pentru români, aceștia se vor putea bucura în acest an de o minivacanță de patru zile, în unele cazuri chiar de șase zile, în condițiile în care angajatorii vor da liber și marți, 30 aprilie, pentru a lega minivacanța cu ziua de 1 Mai, zi liberă.

 

4 Thoughts to “De ce Paștele catolic se sărbătorește în altă zi decât Paștele ortodox”

 1. SIC

  Exista ani cand Pastele se sarbatoreste in aceeasi zi atat de ortodocsi cat si de catolici. De ex: 2010, 2011, iar mai recent 2017. Deci e gresit spus „mereu”.

 2. Laurențiu

  Este calendar gregorian, nu „georgian”

 3. Anonim

  Echinocțiu de primăvară este un moment astronomic care se produce la un timp exact și precis indiferent da calendar arbitrar. Tocmai calendarul a fost din când în când corectat după aceste momente astronomice exacte. Ortodocșii au uitat să facă aceste corecturi pe care catolicii, protestanții le-au facut din timp.

 4. Anonim

  Ortodox a fost Mircea cel Bătrân,Mihai Viteazu,Avram Iancu,Stefan Cel Mare .Noi Români nu am fost nici Catolici nici pentiostali ,am fost și vom fi Ortodocsi

Leave a Comment