Ce mănâncă oamenii din întreaga lume de Paşte

Pe măsură ce copacii încep să înflorească odată cu începutul primăverii, gândurile creştinilor din întreaga lume se îndreaptă spre Paşti. Paştele este un moment pentru cei care îl sărbătoresc să fie alături de familie, prieteni şi cei dragi, relatează businessinsider.com.

În mod tradiţional, familiile mexicane petrec adesea Vinerea Mare mâncând capirotada, o budincă dulce acoperită cu sirop zaharat, diverse fructe, nuci şi un strat de brânză.

Fanesca este o supă bogată servită în Ecuador în săptămâna dinaintea Paştelui. Conţine lapte, tărtăcuţe, dovleci, fasole, cereale, mazăre, porumb, ouă şi cod sărat. De obicei se serveşte cu empanadas sau pătlagină prăjită.

În Jamaica, creştinii mănâncă chifle şi brânză de Paşte. Chiflele, făcute cu condimente şi stafide, se taie în două şi se mănâncă cu felii de brânză, de obicei cheddar.

Chiflele încrucişate fierbinţi, pâinea englezeasză este o tradiţie de Paşte. Sunt coapte cu coacăze sau stafide şi au o cruce pe partea de sus, de obicei făcută cu glazură.

Advocaat este o tradiţie îndelungată în Olanda şi este adesea băut de Paşti. Este un alcool cremos pe bază de Brandy, îngroşat cu ouă şi zahăr şi aromatizat cu miere şi vanilie.

Koulourakia sunt produse de patiserie cu unt şi sunt un o tradiţie în Grecia. Desertul, care are un indiciu de vanilie şi despre care se spune că este menit să semene cu un şarpe, se mănâncă în Sâmbăta Mare.

De asemenea, un favorit în Grecia, precum şi în ţările din Asia de Vest şi Centrală, tsoureki este o pâine dulce în formă de brioşă împletită care vine în mod tradiţional cu ouă vopsite în roşu pentru a semnifica sângele lui Hristos. Răsfata se serveşte nu numai de Paşti, ci şi de Crăciun şi de Anul Nou.

În ţările est-europene, cum ar fi Serbia, Belarus, Ucraina, Georgia şi în unele părţi ale Rusiei, creştinii ortodocşi servesc kulich, o prăjitură cilindrică înaltă, acoperită cu glazură albă. În timpul slujbelor de Paşte, kulichul este adesea decorat cu flori şi binecuvântat de un preot.

Paştele din Finlanda este adesea marcat de mâncarea mämmi, o pâine moale şi răcită, aromată cu melasă şi coajă de portocală şi servită cu o pulverizare de lapte sau smântână. Mämmi este o tradiţie de lungă durată în zonă şi este inclusă şi în multe alte feluri de mâncare de Paşte.

Torta pascualina este o plăcintă sărată făcută cu spanac, ricotta şi ouă întregi care se gătesc pe măsură ce plăcinta este coaptă. Acest fel de mâncare tradiţional de Paşte este un favorit atât pentru familiile argentiniene, cât şi pentru cele uruguayane.

În Statele Unite, masa pentru Duminica Paştelui este şunca clasică de Paşte, adesea servită cu ananas şi cireşe.

Mielul, fără îndoială cel mai drăguţ dintre toate tradiţiile de masă de Paşte, este o piesă centrală obişnuită pe mesele de Paşte ale catolicilor ruşi, sloveni şi polonezi.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment