Bunele maniere: 40 de reguli de aur

Bunele maniere. Reguli simple, dar de o importanță crucială în viața de zi cu zi, atât acasă, în mijlocul celor dragi, cât mai ales în societate, pe stradă, în trafic, la locul de muncă, în sălile de spectacol, restaurante sau în oricare loc în care ne aflăm printre oameni. Evident, și acolo unde suntem singuri, locuri în care, în urma noastră locul trebuie să rămână nu doar întreg, ci și curat. 40 dintre cele mai importante reguli care compun bunele maniere ne vor ajuta mereu să fim ceea ce ne dorim să fim, oameni civilizați, respectabili, apreciați, să nu dezamăgim și să nu lăsăm în urma noastră situații cel puțin neplăcute. Iată care sunt regulile pe care, dacă le vom respecta, viața noastră și a celor din jurul nostru va fi mai frumoasă și mai lipsită de neplăcerile, dureroase de-a dreptul, cauzate de lipsa de bun simț, de responsabilitate, de respect pentru ceea ce avem și pentru oamenii din jurul nostru.

 1. La spectacole de teatru, operă, gale sau expoziții, vom merge îmbrăcați elegant. Vom evita să consumăm, în astfel de locuri, alimente, băuturi, să folosim telefonul mobil, să fim zgomotoși.
 2. Când ne întâlnim cu cineva pe stradă, nu vom rămâne în mijlocul străzii sau în mijlocul trotuarului.
 3. Nu ne vom întrerupe niciodată interlocutorul, în cadrul unei discuții.
 4. Autoprezentarea se obișnuiește frecvent, în diferite ocazii: într-o societate mai numeroasă, la solicitarea unei vizite, la prezentarea în fața superiorului pe care încă nu l-ai cunoscut.
 5. Într-un restaurant sau bar, bărbatul va intra mereu primul înaintea femeii.
 6. Când strănutăm, tușim sau căscăm, se pune întotdeauna mâna la gură, indiferent de distanța sau de relația pe care o avem cu o persoană. Este indicat să purtăm mereu la noi șervețele sau batistă.
 7. La intrarea în mijloacele de transport în comun, au prioritate cei care coboară, după care vor intra în mijlocul de transport ceilalți pasageri.
 8. La masă, se va aplica “Regula gheișei”: Nu suflați în mâncare/ceai/cafea. Niciodată! Așteptați să se răcească.
 9. De fiecare dată când o femeie se ridică de la masă sau se așază, toți bărbații trebuie să se ridice odată cu ea.
 10. O femeie ar trebui să evite să intre singură într-un bar sau local în care se vând cu predilecție băuturi acoolice.
 11. Bărbatul este prezentat femeii, cel mai tânăr celui mai în vârstă, iar la militari, gradul mai mic celui superior.
 12. În mijloacele de transport în comun: dacă o femeie este însoțită de un bărbat, acesta îi va cumpăra biletul și îi va oferi locul de lângă geam. Dacă există doar un singur loc liber, el va fi oferit femeii, iar bărbatul va rămâne lângă ea în picioare. Niciodată nu o va părăsi, grăbindu-se să prindă un loc liber când se ivește ocazia.
 13. A nu răspunde la gestul celui care întinde mâna este în sine o ofensă, chiar mai gravă decât cea de a nu saluta. Este una dintre cele mai grosolane mostre de lipsă de educație, din câte există.
 14. Punctualitatea, atunci când suntem invitați la masă sau la un eveniment, este deosebit de importantă.
 15. Nu așezați coatele pe masă! Nu folosiți tacâmurile care au căzut de pe masă, solicitați altele.
 16. Întotdeauna, salutul trebuie însoţit de un zâmbet. Când salutăm trebuie să-l privim în ochi pe cel salutat, nu salutăm o persoană stând cu spatele către persoana respectivă sau privind spre cer sau pământ.
 17. Nu vorbiți cu gura plină! Mestecați cu gura închisă! Mulțumiți chelnerului sau gazdei când vă servește.
 18. Cum se taie mâncarea din farfurie: bucata de mâncare trebuie tăiată exact lângă furculiță. În plus, se taie numai pentru o înghițitură, nu se fac “soldăței”.
 19. Nu vorbiți la telefon în timpul mesei. Dacă primiți un apel foarte important, trebuie să vă scuzați și să vă ridicați de la masă.
 20. Nu salutăm ţinând mâinile în buzunare sau cu gura plină. Nu salutăm făcând gesturi ample, nefireşti.
 21. După ce terminați de mâncat, nu împingeți farfuria spre colțul mesei. Așteptați să vină chelnerul sau gazda să o ia.
 22. Nu se apelează oamenii la telefon înainte de 10 dimineața, mai ales în zilele libere, între orele 13-17 și după ora 21, cu excepția celor apropiați, cărora le știți programul.
 23. O convorbire convențională nu trebuie să depășească 4-5 minute. Foarte utile și binevenite sunt mesajele scrise.
 24. Dacă un cadou nu ne place, ne vom ascunde nemulțumirea. Este un gest lipsit de eleganță și o ofensă adusă celui car e oferă, să ne exprimăm nemulțumirea printr-un cuvânt sau mimică, de față cu cel care oferă.
 25. Ambalajul unui dar este foarte important.
 26. Nu se duc flori bărbaților decât dacă sunt la spital.
 27. Nu salutăm grăbit şi cu aerul că suntem preocupaţi de ceva.
 28. Băieţii trebuie să-şi scoată căciula de pe cap când salută. Formulele cele mai des folosite sunt: „ Bună ziua!”, „Bună seara!”, „Bună dimineaţa!”. Între prieteni sau colegi se folosesc de regulă „Bună!”, „Salut!” Niciodată nu vom saluta o persoană mai în vârstă cu „Bună!” sau „Salut!”
 29. Se salută cu „Bună dimineaţa!” până la ora 11 dimineaţa, cu „ Bună ziua !” după ora 11 şi până la lăsarea serii, iar apoi cu „Bună seara!”
 30. Când se intonează imnul de stat în locuri publice, ne ridicăm în picioare, luăm o poziţie decentă, băieţii îşi scot căciulile şi se ascultă în perfectă linişte.
 31. Prețul de pe cadouri va fi înlăturat cu grijă. Excepție fac discurile și cărțile, de pe acestea prețul nu se șterge. Cartea nu se deschide.
 32. Florile se oferă mereu fără ambalajul în care le-am cumpărat, chiar dacă este foarte frumos. Acesta este un gest pe care mulți îl facem, însă este total greșit.
 33. Florile primite trebuie așezate imediat într-un vas cu apă.
 34. Cel care primește un dar îl va deschide în fața musafirului și nu-i va strica bucuria protestând că este prea scump, că nu trebuia sau mai rău, că nu-i place, nu-i trebuie, că nu-l poate accepta. Cu excepția cazurilor deja planificate, animalele nu pot face niciodată obiectul unui cadou.
 35. Când distanţa sau zgomotul nu ne permit să salutăm verbal, atunci salutăm printr-o uşoară înclinare a capului.
 36. Băieţii salută primii fetele, bărbaţii salută primii femeile, copiii sau persoanele mai tinere salută persoanele mai în vârstă. Nu se sărută niciodată mâna bărbaților, iar mâna femeii nu se sărută afară, în spații deschise, niciodată. Când intrăm într-o încăpere îi salutăm pe cei aflaţi deja acolo. Când ne prezentăm unui grup salutăm primii. După ce ne salutăm, nu întrerupem discuţia în care sunt antrenaţi membrii grupului.
 37. Întotdeauna cel care merge îl salută pe cel care stă pe loc, iar cel care se află într-o maşină pe cel care este pieton, dar întotdeauna, nu trebuie să ne sfiim să salutăm primii, chiar dacă regula cere să fim salutaţi. A saluta este o dovadă de politeţe. A aştepta să fii salutat este o dovadă de impoliteţe.
 38. Bărbatul va merge întotdeauna la marginea dinspre stradă a trotuarului, în momentul în care merge alături de o femeie sau mai multe femei. Dacă sunt doi bărbați și o femeie, atunci aceasta va sta la mijloc.
 39. Întotdeauna se întreabă unde este toaletă și nu se folosesc alte cuvinte referitoare la aceasta, cum ar fi “baia”.
 40. Mulțumesc, îmi pare rău, cu plăcere, mulțumesc și eu, te rog, apreciez, iartă-mă, vă cer scuze – sunt cuvinte magice care nu demonstrează slăbiciune, ci un caracter puternic și sănătos. Aceste formule ne scot aproape mereu din situații foarte grele și ne prezintă în fața celorlalți ca fiind oameni educați, sensibili, atenți, care apreciază și cel mai mic gest și regretă sincer atunci când greșesc. Nu faceți niciodată rabat de la ele atunci când este cazul și veți avea mereu doar de câștigat.

 

 

Alte articole

3 Thoughts to “Bunele maniere: 40 de reguli de aur”

 1. Anonim

  Recomand acest articol ca si editorial,zilnic ,timp de 10-15 ani.Poate,poate….
  An Nou Fericit,D-le Negoita.

  1. Florin

   Va multimesc pentru urare. An Nou cu multa sanatate si impliniri!

 2. Anonim

  Prietene… Pe bune? Exact asta am vrut sa zic și eu.
  La mulți ani!!!

Leave a Comment