Bugetarii ar putea avea peste câteva zile o nouă minivacanță

Anul trecut s-a încheiat cu un concediu prelungit pentru români, după ce Guvernul a acordat mai multe zile libere de Crăciun și Revelion. În 2019, sfârșitul lunii ianuarie ar putea aduce o nouă minivacanță de patru zile pentru angajații care lucrează la stat. Deoarece Ziua Unirii Principatelor Române, zi liberă conform Codului Muncii, cade joi, 24 ianuarie, Guvernul ar putea să hotărască ca și ziua de vineri să fie liberă.

Totuși, dacă ziua de vineri 25 ianuarie va fi declarată de Guvern zi liberă, bugetarii vor fi nevoiți să o recupereze, fie vor lucra într-o zi de sâmbătă, fie vor avea program prelungit.

Angajaţii care muncesc în zilele de sărbătoare legală sunt compensați în condiţiile art. 142 din Codul Muncii. Celor care lucrează în zilele de sărbătoare legală li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, scrie capital.ro.

Nerespectarea zilelor libere legale se sancţionează de către Inspecţia Muncii cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei.

După 24 ianuarie 2019, zilele libere care urmează pentru români sunt cele din 28 și 29 aprilie (duminică și luni), cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

Alte articole

One Thought to “Bugetarii ar putea avea peste câteva zile o nouă minivacanță”

  1. Trai pe vatrai!

    Bani multi, munca putina.

Leave a Comment