Altă zi liberă, cadou de la Guvern: românii o țin dintr-o minivacanță într-alta

Ziua de luni, 30 aprilie, va fi zi liberă pentru salariaţii din sectorul public, pentru a face „punte” cu data de 1 mai. Ziua liberă acordată în plus urmează a fi recuperată până în data de 11 mai. Proiectul de hotărâre în acest sens va fi aprobat astăzi în şedinţă de Guvern.

„Data de 30 aprilie va fi zi liberă pentru salariaţii din sectorul public, având în vedere că marţi 1 mai este zi nelucrătoare. Prevederile nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă”, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.

De zi liberă la sfârșitul lunii aprilie nu vor putea beneficia însă angajații unor instituții medicale, ai unităților de alimentație publică sau ai unităților de producție „cu foc continuu”.

Pentru a recupera ziua de 30 aprilie, instituţiile publice vor opta fie pentru desfăşurarea activităţii în regim normal – sâmbătă 5 mai, fie pentru prelungirea timpului de lucru până în data de 11 mai, conform unei planificări stabilite, a mai arătat sursa citată.

Următoarea minivacanţă pentru unii angajaţi români va fi de Rusalii, care în acest an sunt sărbătorite în 27 mai. Potrivit legislaţiei în vigoare, şi a doua zi de Rusalii este liberă, astfel că va fi weekend prelungit, de trei zile. În aceeași săptămână, vineri, românii au din nou liber pentru ziua de 1 iunie. Astfel, dacă autoritățile vor lua o decizie în acest sens, românii ar putea avea o vacanță de 9 zile. Sărbătoarea de Rusalii în calendarul ortodox este cunoscută şi sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh şi este extrem de importantă pentru toţi creştinii. Sărbătoarea pogorârii Duhului Sfânt mai este cunoscută ca Rusalii, de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morţilor. Creştinii au preluat obiceiul roman, făcând din sâmbăta dinaintea Rusaliilor una dintre zilele de pomenire a morţilor.

 

ALTE ZILE LIBERE:

• 1 iunie 2018 (vineri) – Ziua Copilului

• 15 august 2018 (miercuri) – Adormirea Maicii Domnului;

• 30 noiembrie 2018 (vineri) – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;

• 1 decembrie 2018 ( sâmbătă) – Ziua Naţională a României;

• 25 decembrie 2018 (marţi ) şi 26 decembrie 2018 (miercuri), (prima şi a doua zi de Craciun);

• două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Leave a Comment