Un proiect de anvergură privind modernizarea centrului Zalăului intră în linie dreaptă

Proiectul privind reabilitarea și modernizarea Pieței Iuliu Maniu și a Pieței 1 Decembrie 1918, pietonizarea străzii Unirii și reabilitarea DJ 191C (străzile Tudor Vladimirescu, Porolissum, Bujorilor, Moigrad și Cetății) intră în linie dreaptă. “Având în vedere faptul că Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a admis ca fiind neeligibilă partea proiectului privind reabilitarea DJ 191C (străzile Tudor Vladimirescu, Porolissum, Bujorilor, Moigrad și Cetății), pentru a nu pierde finanțarea întregului proiect, în urma ședinței extraordinare din 10 august 2020 a fost asumată finanțarea din bugetul local. Astfel, Proiectul privind reabilitarea și modernizarea Pieței Iuliu Maniu, a Pieței 1 Decembrie 1918 și pietonizarea străzii Unirii va fi finanțat din fonduri europene.

Acest proiect cuprinde modernizarea celor două piețe, amenajarea pasajului care face legătura între strada Unirii și Bulevardul Mihai Viteazul, crearea de legături pietonale între strada Unirii și Bulevardul Mihai Viteazul și amenajarea curții interioare dinspre strada Unirii de la Colegiul Național “Silvania”. Prin intermediul acestei investiții vor fi plantați zeci de copaci, vor fi construite 72 de locuri de parcare, amplasate rastele pentru biciclete cu 80 de locuri, vor fi montate 87 de coșuri de gunoi, 64 de bănci și va fi amenajată o suprafață verde de aproximativ 3.700 mp. Proiectul privind reabilitarea DJ 191C (străzile Tudor Vladimirescu, Porolissum, Bujorilor, Moigrad și Cetății) va fi finanțat din bugetul local. Prin intermediul acestui proiect vor fi modernizate cele cinci străzi, lucrările constând în asfaltare, amenajare piste de biciclete, trotuare, amenajare ziduri de sprijin și reabilitarea canalizării pluviale. De asemenea, proiectul mai cuprinde amenajarea a 23 de stații de autobuz și asfaltarea intersecțiilor a 24 de străzi laterale. Investițiile realizate în cadrul acestui proiect cuprind reabilitarea a 11 kilometri de stradă și amenajarea unei suprafețe de 3.191 mp de trotuar și pistă de biciclete”, se arată în comunicatul remis presei, marți, de reprezentanții municipalității.

De ce o parte din proiect nu a primit finanțare de la Ministerul Dezvoltării?

Ne-am adresat reprezentanților municipalității pentru a lămuri răspunsul Ministerului Dezvoltării, mai precis declararea proiectului privind modernizarea DJ 191C (străzile Tudor Vladimirescu, Porolissum, Bujorilor, Moigrad și Cetății) ca fiind neeligibil. Reprezentanții Primăriei Zalău ne-au comunicat motivul pentru care finanțarea întregului proiect a fost respinsă, fiind admisă doar finanțarea unei părți din acesta. “Conform prevederilor ghidului de finanțare aferent Axei prioritare 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, obiectivul specific 4.1, Prioritatea de investiții 4.1 Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, proiectul trebuie să fie cuprins cel puțin parțial în lista de proiecte prioritare din Documentul Justificativ pentru finanţarea intervenţiilor din Fondurile ESI 2014-2020, elaborat de Autoritatea Urbană Zalău 2023. Lista de proiecte prioritare trebuia să aibă investiții care să acopere 120 la sută din valoarea alocată pe nerambursabil Municipiului Zalău pe axa 4.1, iar in completare trebuia să fie o listă de rezervă care să meargă până la 200 la sută. Lista de proiecte prioritare elaborată de Autoritatea Urbană Zalău cuprinde investiția ”Pietonizare strada Unirii” pe ultima poziție, iar investiția ”Modernizare DJ191C: Tudor Vladimirescu, Porolissum, Bujorilor, Moigradului și Cetății” se găsește pe prima poziție a listei de rezervă. Cererea de finanțare a fost evaluată în această formă și a fost trimisă la contractare, dar Ministerul a considerat că nu ne încadrăm la acea prevedere care presupune încadrarea cel puțin partial, pentru că cele două apar separat pe lista de proiecte (chiar dacă sunt într-o cerere de finanțare)”, se arată în răspunsul municipalității la solicitarea Magazin Sălăjean.

 

 

 

Alte articole

2 Thoughts to “Un proiect de anvergură privind modernizarea centrului Zalăului intră în linie dreaptă”

  1. Anonim

    Pe terenul unitatii militare de ce nu se face un parc urias? Cresc balarii si e parasit!

    1. Anonim

      Cel mai probabil o fi ramas al Armatei terenul, ma gandesc. S-ar putea face niste demersuri din partea Primariei pt. preluarea terenului. Oricum, ar fi nevoie de un parc mare in Dumbrava, fiind cel mai mare cartier al orasului. In plus, parcul de la Spital se restrange f. mult ca suprafata acum cu construirea parcarii. De asemenea, era vb la un moment dat de un parc mare in zona dintre Astralis si Simion Barnutiu, dar nici acela nu s-a realizat, deci chiar ar trebui un parc mare si in partea de N / NV a orasului.

Leave a Comment