Sintagma “Nimeni nu este mai presus de lege”, înlăturată de pe faţada Primăriei Zalău

Sintagma din Constituţie “Nimeni nu este mai presus de lege”, aflată de faţada Primăriei municipiului Zalău a fost înlăturată. Şi asta odată cu finalizarea lucrărilor de renovare a pereţilor exteriori ai clădirii. Lipsa acesteia a fost remarcată şi de mai mulţi  locuitori ai urbei, care au vrut să ştie de ce s-a luat această decizie. “Trecând zilnic prin zonă, am observat că de pe faţada Primăriei lipseşte alineatul II din Articolul 16 din Constituţia României. Ştiţi, sintagma aceea dădea aşa… o ţinută… impunătoare. Oare de ce s-a hotărât asta?”, a precizat Simion Mocan un cetăţean al urbei. Pentru a afla motivul dispariţiei ne-am adresat reprezentanţilor municipalităţii. “La solicitarea cetățenilor, conducerea Primăriei municipiului Zalău a decis să nu mai fie afișat textul <<Nimeni nu este mai presus de lege>>. Numele Primăriei a fost scris deasupra de textul <<Nimeni nu este mai presus de lege>> și astfel se interpreta că instituția este mai presus de lege”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău Cristian Bîrjac. Explicaţia ni se pare stupefiantă, având în vedere că de 25 de ani de când apare ziarul “Magazin Sălăjean” nimeni nu s-a plâns de faptul că textul ar fi nelalocul lui. Mai mult, în DEX cuvântul mai presus este explicat ca fiind – PRESÚS adv. (În loc. adv.) Mai presus de (sau decât)… = mai mult, mai mare, mai important decât… . Nicidecum nu înseamnă că deasupra ar fi mai presus. Totuşi, oare care să fie scopul acestei acţiuni…?

Despre clădirea Primăriei municipiului Zalău

Clădirea Primăriei municipiului Zalău a fost construită în perioada 1872 – 1889. Destinația inițială a clădirii a fost tot de palat administrativ, adăpostind Prefectura, Tribunalul, Judecătoria şi Procuratura judeţului Sălaj. Construcţia, proiectată în stil neobaroc, are un plan trapezoidal, cu o curte interioară având trei accese din exterior. Cel mai important element al clădirii îl reprezintă candelabrul de 1.450 de kilograme, vechi de peste 100 de ani, din Sala de evenimente ”Avram Iancu”. Clădirea primăriei este un monument nominalizat în Lista Monumentelor Istorice 2010, poziţia 329, cu codul SJ-II-m-B-04991. Faţada principala (frontonul) este ornamentată în stil neobaroc şi are un acces de tip „portal”, străjuit de două felinare executate din fier forjat şi de două console, în formă de spirală. Acestea susţin balconul de la etaj, a cărui balustradă este executată, de asemenea, din fier forjat.

Plăcuțe turistice cu cod QR

Zălăuanii pot afla informații cu privire la obiectivele turistice și monumentele din municipiu, inclusiv cu privire la istoria clădirii precizate, Primăria Zalău, grație unor plăcuțe turistice cu cod QR (Quick Response), montate pe toate clădirile de patrimoniu. Prin utilizarea tehnologiilor moderne pentru promovarea municipiului, turiștii vor putea accesa platforma www.travellerinromania.com/, scanând codul QR , amplasat pe plăcuțele turistice. În acest fel, se vor putea citi informații despre următoarele obiective turistice și monumente turistice din municipiul Zalău: clădirea Primăriei municipiului Zalău, clădirea Transilvania, clădirea Direcției Județene de Cultură, clădirea Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj (Cazarma „General Dragalina”), Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica Reformată, Biserica Romano Catolică, Catedrala „Sfânta Vineri”, Casa Memorială „Ady Endre”, Grupul statuar Wesselenyi, Fântâna cu îngerași, Colegiul Național „Silvania”, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” și Spitalul Județean de Urgență. Locuitorii  urbei sau turiștii pot scana cu telefonul mobil sau cu tableta codul QR și vor avea acces la informații de interes turistic, cultural și istoric despre obiectivele menționate, în limba română, engleză, franceză, spaniolă, chineză, pentru început, iar, mai apoi, în limba germană, arabă și rusă.

11 Thoughts to “Sintagma “Nimeni nu este mai presus de lege”, înlăturată de pe faţada Primăriei Zalău”

 1. […] Sintagma din Constituţie “Nimeni nu este mai presus de lege”, aflată de faţada Primăriei municipiului Zalău a fost înlăturată.  » Citeste mai mult […]

 2. Anonim

  No bine no , Ciuntu ii cu credinta. Se teme cand fura 🤣

 3. Anonim

  „în limba română, engleză, franceză, spaniolă, chineză, ……(…)….., germană, arabă, rusă…” , dar în limba maghiară, slovacă sau în limba rromani de ce nu ?

 4. Anonim

  Oricum nu functiona sintagma.Era de-amp.lea.Constitutia din 1923 spunea ca: „Legea este aceeasi pentru toti”.Ori asta de pe Primarie permitea legi pentru multe categorii aparte.Ceea ce s-a si speculat.De catre cei care au avut parlamentul la mana.si pe noi in varful…..ii

 5. Ce lege ?

  Primăria a procedat corect, noțiunea de lege a ajuns o bășcălie, aplicarea legii este facultativă. Liberalii nu au aplicat legea pensiilor decât parțial cică, nu sunt bani. În schimb, au găsit bani pt majorarea cu 25 % a pensiilor nerușinate ale magistraților, legea asta se aplică.

 6. I.C.

  Acel purtător de cuvînt al Primăriei Zalău a inventat un tertip jmecheresc de cea mai joasă speță ca să justifice înlăturarea unui citat esențial din Constituție, tocmai ca să arate ce a ajuns statul! Și să dea de înțeles cetățenilor să nu se mai aștepte la democrație!

 7. Necunoscut

  Cine a avut dreptul la retrocedarea pamantului dupa demolarea din 89 nu a primit.dar toti sefii mari din Zalau si au primit pamanturile si daca n au avut .ptr a construi case.noua ne au spus ca nu este pamant in Zalau sa ne dea inapoi.noua ne au dat actiuni la Fondul Proprietatii de stat.care nu valoreaza nici un sfert din pamantul de drep al nostru.deci mi e totuna ce scrie pe fatada Primariei .legea nu s a respectat

  1. Anonim

   În primărie ii haos… Ne fura cu impozitele. Cum să-mi bage din oficiu 70 de ari de gradina la curți construcții. Este hoție.. Hotu mare este ciunt. Cei de la registru agricol nu vor sa vina în teren sa vadă adevăru. Ionele nimic nu faci bine în Zalău. Te lauzi doar cu lucrări din fonduri europene. Aroganta și gașca din juru tău o sa te coste…..

 8. Dorin

  Era prea mare discordanta dintre sintagma „Nimeni nu e mai presus de lege” si ceea ce se intampla de fapt. De la Nosa Iuliu incoace mi-a sarit in ochi aceasta minciuna scrisa pe cladire!

 9. Livia Opris

  Bietii, s-au rusinat sa o mai scrie !

Leave a Comment