Măsurile luate de municipalitate în privința curățeniei rămân în continuare ineficiente

Deși aproape că nu există săptămână în care să nu atragem atenția factorilor de răspundere asupra salubrității precare a municipiului, se pare că de multe ori o facem degeaba. Lucrurile sunt aproape neschimbate deși noile măsuri, deloc blânde, sunt în vigoare de multă vreme. Dacă centrul Zalăului arată astăzi schimbat în bine față de anii trecuți – deși discutăm doar de zone din centru, nu și de străzile aflate mai puțin la vedere, nu același lucru îl putem spune despre cartiere. Străzi mari şi mici nemăturate de luni întregi, zeci de metri de gard viu „garnisit” cu pet-uri, ambalaje, hârtii, doze de suc şi bere. Pubelele – cuştile acelea nefuncționale și urâte din cartiere, care invită parcă scormonitorii la acțiune, s-au dovedit și ele la rândul lor a fi cea mai proastă investiţie a operatorului de salubritate care a fost înlocuit de Brantner, în primăvara anului trecut. Aproape nimic nu s-a schimbat pe acest segment, toate sunt aşa cum au fost şi acum un an, şi acum doi ani. O mizerie de nedescris în jurul lor și potențiale focare de infecţie, raiul şobolanilor, al câinilor, dar mai ales al scormonitorilor în gunoaie. Mai nou, cartierele zălăuane reprezintă o atracție pentru țânțari, care amenință tot mai mult nu doar confortul, ci și sănătatea zălăuanilor.

Deși rampele subterane ar trebui să reprezinte investiţia pusă în stare de “alarmă de război”, în afara celor câteva puncte înființate anul trecut în municipiu, altele nu au mai apărut. Nici cuantumul mărit al amenzilor nu mai rezolvă situația, nici camerele de supraveghere montate acum o lună în 15 puncte de colectare a deșeurilor din Zalău, nu dau rezultatele scontate. Dacă luăm doar un singur exemplu, cel din cartierul Brădet, zona blocurilor N6-N7, locul în care se colectează gunoiul este în permanență un focar de mirosuri pestilențiale și infecție. Gunoiul stă sub formă de grămadă lângă “cușcă” și săptămânal, cetățeni veniți de multe ori din alte cartiere, pentru a nu fi recunoscuți, aruncă deșeuri peste deșeuri, exact pe marginea străzii, lângă locul îngrădit ce adăpostește pubelele. Dacă săptămânile trecute zăceau în soare o canapea dezmembrată, un fotoliu, rafturi rupte peste care erau aruncați sacii de gunoi, în această săptămână, un locatar a aruncat un vas de wc spart în bucăți, o chiuvetă, resturi de feronerie și faianță precum și bucăți de zid și ciment spart. Cam acesta este peisajul din imediata vecinătate a locului de joacă și relaxare din Brădet, o imagine care se schimbă prin ceea ce se aruncă, săptămână de săptămână.

Străzi în municipiu fără niciun coș de gunoi

Ca să înţeleagă şi cei care ne tot critică – unii constructiv alţii (mai puţini, ce-i drept ) doar ca să critice – toată lumea este de acord cu faptul că salubritatea și curăţenia trebuie să reprezinte pentru Zalău investiţiile numărul unu, de maximă urgenţă! Un exemplu care demonstrează faptul că cei responsabili nu asigură nici cele mai mici posibilități pentru ca gunoiul stradal să fie pus de către cetățean la locul lui, este lipsa totală, de decenii, a coșurilor de gunoi de pe străzi importante din municipiu. Nu există nici măcar un coș de gunoi pe străzile Andrei Șaguna, Lajos Kossuth, Nicolae Titulescu, în jurul blocurilor situate pe Avram Iancu, în Porolissum, iar exemplele pot continua. Cei de la Citadin nici nu cunosc strada Nicolae Titulescu, nu au auzit niciodată de ea, de peste 10 ani, astfel încât, o mătură sau un lucrător de la Salubritate ar fi o prezență în premieră pe această stradă, ca și pe altele din Zalău, străzi pe care cititorii le cunosc foarte bine.

Prin urmare, credem că se impune, acum mai mult ca oricând, o reevaluare a situației la nivelul Primăriei, un raport al fiecărui consilier local, căruia primarul i-a atribuit acum aproape doi ani o zonă de responsabilitate, întocmirea unei situații clare privind numărul de coșuri de gunoi stradal din municipiu, identificarea zonelor care nu au coșuri pe trotuare și amplasarea de urgență a unor coșuri simple, puțin costisitoare, dar funcționale, care să fie dotate zilnic cu sac menajer nou, identificarea zonelor-problemă pe segmentul deșeurilor menajere provenite din apartamentele locatarilor, dar și suplimentarea numărului de coșuri de gunoi stradal în zonele mai aglomerate. Totodată, autoritățile locale, împreună cu operatorul de servicii și cu Poliția locală trebuie să găsească urgent alte metode sau valorificarea mai eficientă a rezultatelor care provin din aplicarea metodelor în uz, pentru depistarea și sancționarea fără drept de apel a cetățenilor certați cu bunul-simț și civilizația. Din păcate, cu toate măsurile luate până acum, unii zălăuani continuă să le ofere cetățenilor nevinovați, zi și noapte, mostre de lipsă de educație și bun-simț. Așteptăm în continuare un răspuns din partea municipalității, poate și câteva soluții pe care să le vedem puse în aplicare în cel mai scurt timp.

 

 

 

 

2 Thoughts to “Măsurile luate de municipalitate în privința curățeniei rămân în continuare ineficiente”

  1. ass

    sa le luam pe rand:
    1. daca te apuci singur sa aduni mizeria din jurul blocului, de pe spatiul verde, risti sa fi amendat pentru ca faci curatenie si mai aleS daca mergi sa o arunci mizeria la gunoi. Sunt patit ! Am adunat pungi, flacoane, crengi si alte deseuri din rigole, iar cand m-am dus sa le arunc m-am trezit ca sunt luat la acte, caci nu am voie sa arunc asa ceva la tomberoane. Ar fi trebuit sa ma duc la primarie si/sau firma de curatenie si sa platesc container separat pentru asa ceva.
    2. de ce primaria nu interzice odata sa nu mai aiba acces intre blocuri, in cartierele de locuit a masinilor de peste 3,5 tone, si a tuturor masinilor de firma ! Daca ai masina de tonaj mare sa o ti in parcare special amenajata pentru ea, NU PE DOMENIUL PUBLIC, iar firmle sa-si tina masinile in parcari proprii sau in afara oraselor. sa nu mai fie plin intre blocuri, de microbuze, de plaforme auto, de carosate, de 100 si 1000 de masini de firma cu nr de inmatriculare de Bucuresti.

  2. Anonim

    DE CE NU SUNT DARAMATE TOATE GARAJELE IN ZONELE IN CARE SE MODERNIZEAZA SPATIUL DE PARCARE ?!?!

Leave a Comment