La Şimleu Silvaniei, investiţii cu bani europeni: Spitalul orăşenesc ”Dr. Ioan Puşcaş” va fi reabilitat

Spitalul orăşenesc ”Dr. Ioan Puşcaş” intră într-un amplu proces de reabilitare termică. Şi asta graţie unui contract de finanţare pe fonduri europene – Creșterea eficienței energetice a clădirii spitalului orășenesc Dr.Ioan Pușcaș”.

Proiectul, în valoare de 2,8 milioane de euro, a fost semnat în joi – 21 martie de edilul oraşului Septimiu Ţurcaş. ”Am semnat contractul de finanțare pe fonduri europene pentru proiectul <<Creșterea eficienței energetice a clădirii spitalului orășenesc Dr. Ioan Pușcaș>>. Mă bucur că prin acest proiect infrastructura de sănătate se va îmbunătăți. Valoarea proiectului este de 2,8 milioane de euro. Mulțumesc echipei mele pentru implicare”, a spus primarul orașului Șimleu Silvaniei, Septimiu Țurcaș, imediat după semnarea contractului de finanțare. Investiţiile propuse prin proiect vin să completeze investiţiile realizate în anii anteriori. În anul 2009, spitalul a fost beneficiarul unui proiect de modernizare şi reabilitare a ambulatoriului integrat, proiect realizat şi implementat în 2011 de către administrația din Șimleu Silvaniei din fonduri europene. În perioada 2011- 2012 a fost reabilitat în mare parte exteriorul clădirilor în care se desfăşoară activitatea medicală, reabilitare ce a constat în izolarea termică, schimbarea uşilor exterioare şi a geamurilor. Proiectul de faţă vine în completarea acelor măsuri, iar acest lucru este evidenţiat corespunzător în raportul de audit energetic ce ia în calcul pentru partea exterioară doar părţile necorespunzătoare din punct de vedere al eficienţei energetice (parte vitrată, parte opacă, planşee, învelitoare), propune lucrări la instalaţii de distribuţie a agentului termic şi ACM, conformarea cu cerinţele speciale ISU în vederea asigurării securităţii în funcţionare şi propune utilizarea resurselor regenerabile ca alternativă la utilizarea combustibililor fosili.

Măsuri de creştere a eficienţei energetice şi măsuri conexe

Proiectul prevede pentru clădirea spitalului atât măsuri de creştere a eficienţei energetice cât şi măsuri conexe. Măsurile de creştere a eficienţei energetice, cu asigurarea condiţiilor de confort interior, includ următoarele tipuri de lucrări de intervenţie aferente investiţiei de bază:  înlocuirea tâmplăriei din lemn existente cu tâmplărie PVC şi geam termoizolant; se va menţine tâmplăria de PVC existentă; termoizolarea planşeului spre pod şi a acoperişului, în zona tip mansardă, cu vată minerală bazaltică de 24 cm; termoizolarea planşeului terasă cu vată minerală bazaltică de 30 cm; termoziolarea plăcii peste subsolul neîncălzit cu polistiren extrudat de 10 cm; termoziolarea pereţilor exteriori neizolaţi cu vată minerală bazaltică de 10 cm; înlocuirea echipamentelor şi utilajelor din centrala termică existentă; înlocuirea conductelor instalaţiei de apă caldă de consum cu conducte din material plastic (PPR) izolate termic, cu tuburi din elastomer de 9 mm; înlocuirea instalaţiei de încălzire – la baza coloanelor a instalatiei de încălzire se vor monta robineti de echilibrare hidraulica; echiparea corpurilor statice de încălzire cu robineţi cu cap termostatic; schimbarea pompelor de circulaţie a agentului termic cu pompe cu reglaj electronic a turaţiei; instalarea unui sistem cu trei pompe de caldură geotermală cu 21 de puţuri forate pentru prepararea unei părţi din necesarul de agent termic pentru încălzie; instalarea unui sistem de 40 de panouri solare pentru producerea unei părţi din necesarul de apă caldă de consum; înlocuirea instalaţiei de ventilare şi montarea de unităţi interioare de climatizare de perete, racordate şi comandate de unităţile exterioare amplasate în curtea interioară a imobilului, pentru asigurarea confortului termic în cabinete, laboratoare, birouri şi saloane; înlocuirea instalaţiei de iluminat, inclusiv corpurile de iluminat existente ce au lampi fluorescente sau incandescente, cu corpuri de iluminat cu lămpi LED; montarea de corpuri de iluminat la patul bolnavilor care vor avea şi functia de alarmare  şi înlocuirea celor patru lifturi ale spitalului. Lifturile noi vor avea alimentare dublă, astfel acestea vor putea servi ca şi cale de evacuare, conform cerinţelor ISU. Lifturile noi pentru pacienţi vor fi prevăzute cu panou tactil, semnalizare luminoasă şi sonoră, facilitând astfel utilizarea de persoanele cu dizabilităţi auditive sau vizuale.

Clădirea, destinată sistemului sanitar – finalizată în 1986

”Ritmul de dezvoltare economică şi socială impus de contextul actual de dezvoltare al oraşului conduce la nevoia de a avea infrastructura care să asigure servicii medicale suficiente şi de calitate, care să susţină, dar în acelaşi timp să permită susţinerea funcţionării cu costuri reduse şi cu contribuţie la o dezvoltare durabilă a societăţii. Deficienţele constatate de expertiza tehnică, auditul energetic şi raportul privind vechimea lifturilor și a altor deficient constatate, ne-au obligat să obținem finanțare pentru reabilitarea spitalului. Ne bucurăm că am semnat contractul de finanțare care ne oferă posibilitatea reabilitării spitalului. Pentru că de serviciile medicale de la Spitalul Orășenesc care poartă numele celui mai cunoscut doctor român, Ioan Pușcaș, beneficiază atât șimleuanii, cât și un număr important de sălăjeni din comunele limitrofe. Este o investiție cu bani europeni atât pentru Șimleu Silvaniei, cât și pentru localitățile din jur”, a precizat primarul  Septimiu Țurcaș.

Clădirea, destinată sistemului sanitar cu funcție de spital, a fost finalizată în 1986, iar construcţia a început în 1981. Regimul de înălţime al clădirii este S+D+P+5E. În prezent clădirea nu are sisteme de alimentare cu energie din surse de energie regenerabilă. Clădirea este una al cărui regim de ocupare este permanent: 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pe tot parcursul anului.

Leave a Comment