În noul an şcolar 2019-2020, unităţile de învăţământ din municipiu – pregătite să întâmpine elevii în condiţii corespunzătoare

 

”Toate unităţile de învăţământ din municipiul Zalău îndeplinesc condiţiile corespunzătoare  pentru începerea noul an şcolar 2019-2020”. Asta a declarat edilul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, în cadrul unei conferinţe de presă, prilejuită de începerea noului an şcolar. Acesta a precizat că  unităţile de învăţământ de stat din municipiu, 29 în total, au autorizaţie sanitară şi autorizaţie ISU cu excepţia a trei unităţi şcolare. Este vorba despre Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” (API), Şcoala Gimnazială ”George Coşbuc” şi Şcoala Gimnazială ”Corneliu Coposu”, unităţi de învăţământ, în care doar anumite corpuri de clădire se află în prezent în procedură de autorizare ISU. ”În urma verificărilor ISU s-a recomandat ca în aceste unităţi să mai facem o serie de lucrări. Am alocat o sumă de 421,5 mii lei pentru a fi executate lucrările recomandate de ISU, astfel încât şi aceste unităţi şcolare, mai exact corpurile care ţin de aceste unităţi,  să beneficieze de autorizarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă”, a spus Ciunt.

 Bani de la bugetul local pentru: stimulente, burse, premii şi gratuitate la transportul în comun

Primarul a mai precizat că în acest an şcolar, din bugetul local, pentru capitolul învăţământ s-a alocat suma de 21.240 milioane lei pentru: stimulente financiare- care se vor da în prima zi de şcoală; bani pentru burse şcolare; pentru rechizite; pentru elevii premianţi  la olimpiadele naţionale şi internaţionale; gratuitate la transportul în comun pentru elevi  şi studenţi; dar şi sume pentru transportul cadrelor didactice la şi de la locul de muncă; reparaţii curente şi obiecte de inventar şi investiţii în infrastuctura şcolară, acestea din urmă fiind realizate cu fonduri europene.  În opinia primarului Ionel Ciunt, sumele acordate pentru rechizite,  în valoare de 100 de lei/ elev, ”suplinesc  cheta” realizată pentru fondul clasei. ”Ne-am dorit ca părinţii să se ocupe de problemele lor de serviciu şi de alte probleme pe care le au. Nicidecum de problemele legate de zugrăvitul sălilor de clasă şi de a pune bani, în sensul de a se achiziţiona, pentru clasă, consumabile. De aceea am luat decizia ca din bugetul local să alocam 100 de lei, pe elev, pe an şcolar. Fac un apel către domnii directori să înţeleagă că această sumă este suficientă  pentru nevoile pe care le au copiii. Se pot cumpăra din aceşti bani, consumabile şi obiecte de inventar, material didactic. (…) Sume alocate pentru tot ceea ce înseamnă sistemul  de învăţământ de stat din municipiul Zalău şi, din punctul meu de vedere, banii care se alocă în educaţie, în infarstructura şcolară, nu sunt cheltuieli, ci reprezintă investiţii. Investiţii care, pe termen mediu şi lung, aduc o dobândă bună şi sigură ”, a precizat primarul Ionel Ciunt.

Alte articole

One Thought to “În noul an şcolar 2019-2020, unităţile de învăţământ din municipiu – pregătite să întâmpine elevii în condiţii corespunzătoare”

  1. Anonim

    Clădirea actuală a Liceului Reformat când va fi funcțională? Termenul de finalizare – conform panouli afișat – va fi abia în februarie 2021 ! Până atuncea copiii vor umbla la școală în alte trei locații!

Leave a Comment