„Ziua dezrobirii romilor”, marcată la Zalău

În sala „Dialoguri europene” de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj vor avea loc marți, 20 februarie, începând cu ora 11, mai multe evenimente dedicate „Zilei dezrobirii romilor”, organizate, în parteneriat, de Asociația Partida Romilor „Pro Europa” Sucursala Sălaj, Instituția Prefectului Județului Sălaj, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Este vorba despre un seminar pe tema importanței zilei de 20 februarie, pornind de la amintirea momentelor importante din viața și istoria romilor, o expoziție de fotografii din viața reală a comunităților de romi din România, și activități cultural-artistice cu specific rom prezentate de școlile sălăjene unde există profesori de limba romani. De la ora 13, Ansamblul folcloric „Meseșul” al CCAJS va susţine un scurt spectacol dedicat evenimentului. Cu acest prilej, va fi prezentat DVD-ul „Dansuri țigănești de pe Valea Barcăului și Valea Almașului” din arhiva instituţiei.
La 20 februarie 1856, a fost adoptată Legiuirea pentru emanciparea romilor din Principatul Ţării Româneşti, prin care era desfiinţată robia. Legea 28/2011 prevede că, în fiecare an, 20 februarie este Ziua dezrobirii romilor din România și că Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material și financiar organizarea de manifestări publice și de acțiuni social-culturale dedicate acestei zile.

Alte articole

One Thought to “„Ziua dezrobirii romilor”, marcată la Zalău”

  1. Alfaman

    Etnie infractoare total inutila.

Leave a Comment