Volum dedicat personalităţilor sălăjene din generaţia Marii Uniri

În cadrul activităţilor dedicate Anului Centenar, în aceste zile a văzut lumina tiparului volumul „Personalităţi sălăjene din generaţia Marii Uniri”, scrisă de către Marin Pop, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Cartea apărută la editurile Argonat şi Mega din Cluj a fost finanţată de către Muzeul Judeţean Zalău, în cele 620 de pagini ale sale reunind biografia a 52 de personalităţi sălăjene. După cum subliniază însuşi autorul în „Cuvânt înainte”, lucrarea vine să definitiveze un proiect lansat în 1938, la două decenii după Marea Unire, de către Ioan Ardeleanu Senior, ce analizează viaţa şi activitatea a 28 de personalităţi marcante ce îşi au originea în Ţara Silvaniei.

„Din considerente politice, autorul nu a reușit să publice biografiile unor mari personalităţi sălăjene aflate încă în viaţă la momentul respectiv: Iuliu Maniu, Victor Deleu, Alexandru Aciu (…) Ca un legat testamentar, Ioan Ardeleanu Senior spera că într-o lume mai bună, neinfluenţată de regimurile politice trecătoare şi de finanţe, lucrarea va fi continuată. Acum, când ne aflăm în Anul Centenar al Marii Uniri, am considerat că a sosit momentul să definitivăm și să publicăm un volum dedicat personalităților sălăjene din generația Marii Uniri”, explică Marin Pop.

Acesta subliniază că prin volumul său şi-a propus să scoată din uitare generația de aur a Marii Uniri, care a sfârșit în mod tragic în temnițele comuniste sau într-o nemeritată marginalizare și uitare. Pentru asta, a folosit o diversitate de surse de informare şi documentare, de la bibliografia edită şi documentele din arhive și biblioteci, la informațiile din presa vremii ori informațiile de istorie orală. Cele mai multe informații le-a descoperit la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Sălaj și la cel din Cluj, documente inedite fiind identificate şi în arhiva Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, personalitățile sălăjene din generația Marii Uniri, la fel ca întreaga elită românească din perioada interbelică ce mai era în viață, fiind urmărite în permanență de către Securitate.

„Personalităţi sălăjene din generaţia Marii Uniri” este structurată în mai multe capitole. Cel dintâi, intitulat „De la Marele Război la Marea Unire” evidenţiază activitatea unor sălăjeni precum Gavril Câmpeanu sau Graţian Mărcuş, de Marele Război, la Marea Unire, al doilea este dedicat vieţii şi activităţii elitei laice sălăjene, precum George Pop de Băseşti, Iuliu Maniu, Victor Deleu, sub lozinca: „Murim mai bine-n luptă”, în timp ce capitolul III, „Preoți cu crucea-n frunte”, abordează viaţa şi activitatea preoţilor sălăjeni, de la vicarii Silvaniei – Alexandru Gheţie, Emil Bran și Petru Cupcea, la protopopii Vasile L. Pop, Traian Trufaşiu, Remus Roşca, Valentin Coposu, Cornel Oţiel.

Un capitol separat este dedicat mişcării feministe sălăjene, printre reprezentantele de marcă ale Reuniunii Femeilor Române Sălăjene numărându-se Clara Maniu, Elena Pop Hossu-Longin, Cornelia Maniu sau Elena Aciu. Nu sunt neglijaţi nici dascălii sălăjeni ai perioadei, în frunte cu Ioan Mango, Ioan Ossian, Daniil Graur Senior, Emil Pocola ori Leontin Ghergariu. Lucrarea se încheie cu câteva documente edite și inedite reprezentative pentru perioada Marii Uniri.

„Consider că demersul științific va fi util tuturor celor care doresc să afle mai multe informații despre viața și activitatea personalităților sălăjene care au realizat Unirea Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918 şi au contribuit la consolidarea ei, în cadrul României Întregite. Din păcate, cei care mai erau în viață în momentul instaurării regimului totalitar comunist de sorginte sovietică au sfârșit în temnițele comuniste sau au fost marginalizați. În acest sens, am considerat că avem o datorie morală față de jertfa lor, să le cinstim și reabilităm memoria terfelită în timpul regimului comunist”, conchide Marin Pop.

2 Thoughts to “Volum dedicat personalităţilor sălăjene din generaţia Marii Uniri”

  1. Anonim

    Bă marine dacă nu o fost bun răjimu socialist atunci, e bun acest răjim putrăd şi corupt dar, bine înfipt în baionetele americane ? Nu vezi muncitorul român de la Tenaris ajuns sclav modern la patronii argentinieni ?

  2. anonim

    De unde se poate achizitiona cartea ?

Leave a Comment