Turneul Internațional Stradivarius ajunge la Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin

Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin va găzdui luni, 27 iunie, un concert de vioară şi chitară clasică, cu intrare liberă. Este vorba despre Turneul Internațional Stradivarius a XV-a Ediție “Paganini Magic”.

Concertul, cu începere de la ora 18.30, va fi susţinut de Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius Elder -Voicu şi de Dragoş Ilie – chitară clasică, repertoriul constând în sonate Paganini pentru vioară & chitară, cu o durată de 75 de minute.
Una dintre ultimele zece viori din lume create de celebrul lutier Antonio Stradivari se află în România. Realizată în anul 1702, într-una dintre cele mai bune perioade ale maestrului, vioara a fost cumpărată în anul 1956, prin ordinul liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, pentru unul dintre cei mai mari violonişti români, Ion Voicu. Hotărârea lui Dej a fost luată după ce câţiva artişti români i-au atras atenţia că marele violonist nu are un instrument pe măsura talentului său. Ion Voicu a plecat în Elveţia şi a comandat la casa de lutieri Verrault o vioară Stradivarius Elder. Astfel, cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, a câștigat dreptul de a cânta, până în anul 2023, la vioara Stradivarius Elder-Voicu (aceasta fiind un obiect de patrimoniu național, categoria Tezaur, în urma unui concurs organizat în luna noiembrie 2018, de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Filarmonica „George Enescu”).

Alexandru Tomescu este solist concertist al Orchestrelor Radio încă din anul 2002. A evoluat de nenumărate ori alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena Sălii Radio, dar şi peste hotare, în turnee, în Europa şi Asia. De la vârsta de şase ani, a cântat acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale. A studiat, în perioada 1995 – 1999, la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului. A obţinut burse de studii în SUA şi Elveţia, unde a studiat cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001) şi în paralel a participat la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers. Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate menţionăm: Concursul „Paganini” – Genova în anul 1995, Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud” – Paris, în anul 1999 şi Concursul „George Enescu” în anul 1999. A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasili Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. O parte din programele interpretate au fost înregistrate pe CD-uri şi DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics, Integrala sonatelor pentru vioară și pian de George Enescu sau Sonata pentru vioară solo de Bela Bartok, Anotimpurile lui Piazzola și Balada – Un secol de muzică, ce propune un repertoriu exclusiv românesc.

Chitaristul român Dragoş Ilie a încântat audiențe din Europa și Statele Unite prin măiestria și dinamica interpretativă. De la o vârstă fragedă a ales chitara, învățând primele acorduri de la tatăl său. A urmat studiile la clasa profesorului Marius Țimpău, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, avându-l drept mentor și pe regretatul conf. univ. dr. Daniel Dragomirescu de la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași. Perseverența și tenacitatea artistică l-au ajutat să obțină diverse burse de merit, în țară cât și în străinătate. Printre acestea amintim: Fundația Mol pentru Comunitate, Programul „Tinere Talente” oferit de Fundația Principesa Margareta, bursele „Start” și Bursa „Moștenitorii României Muzicale”. După ce a câștigat prestigioasa „Woodruff Scholarship”, Dragoș Ilie și-a completat studiile de licență la „Schwob School of Music” – Columbus State University în SUA cu profesorul și compozitorul Andrew Zohn. A obținut peste 40 de premii la competiții naționale și internaționale.

3 Thoughts to “Turneul Internațional Stradivarius ajunge la Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin”

  1. […] Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin va găzdui luni, 27 iunie, un concert de vioară şi chitară clasică, cu intrare liberă.  » Mai multe detalii […]

  2. […] Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin va găzdui luni, 27 iunie, un concert de vioară şi chitară clasică, cu intrare liberă. Citeste mai mult […]

Leave a Comment