Tribut eroilor, tribut lui Iuliu Maniu

La 100 de ani de la Marele Război, sălăjenii vor aduce prinos de recunoștință acelora fără de care poate că azi nu am mai fi fost un neam. Manifestarea intitulată „Tribut eroilor, Tribut lui Iuliu Maniu” se va desfăşura vineri, 9 iunie, la Clădirea Transilvania din Zalău, iar sâmbătă, 10 iunie, la Bădăcin, şi va deschide serie de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri.
„Vrem să fim pe măsura faptelor celor care au făurit Marea Unire. Vom fi fapte”, susţin organizatorii, care îi invită la eveniment pe toţi aceia care cred că patriotismul nu este desuet. Activităţile vor debuta vineri, 9 iunie, la ora 15, în sala de evenimente a Clădirii Transilvania, cu prezentările „Memoria Marelui Război” (prezentarea mausoleelor eroilor neamului – DJC Vrancea), „Iuliu Maniu, de la Marele Război, la Marea Unire” (dr. Marin Pop), „Iuliu Maniu, aşa cum l-am cunoscut” (dr. Ioan Boilă, singurul strănepot în viață al lui Iuliu Maniu), „Eroii contemporani şi faptele lor” (lt. col. Nicolae Gabriel Oros, Divizia 4 Infanterie ”Gemina”, Cluj-Napoca), urmate de recitalul de pian susţinut de Ştefan Doniga.
Sâmbătă, 10 iunie, la Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, va avea loc un ceremonial religios şi depuneri de flori, prezentarea proiectului de reabilitare a imobilului, interprezarea Imnullui Iuliu Maniu, de către grupul de copii „Urmașii lui Iuliu Maniu” și corul „Dealul Țarinii” din Bădăcin, prezentarea unor aspecte legate de viața Sfinxului de la Bădăcin, de către preotul Cristian Borz, parohul Bisericii Greco-Catolice din localitate, precum şi un concert de vioară susținut de elevul Eduard Man, de la Colegiul Național ”Simion Bărnuțiu”.
Evenimentul este organizat sub egida Ministerului Culturii și Identității Naționale, la inițiativa Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj și a Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județului Sălaj, Primăria Zalău, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Biblioteca Județeană „Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, Asociația „Cultul Eroilor Regina Maria” – Filiala Sălaj, Batalionul 317 sprijin logistic „Voievodul Gelu” Zalău, Parohia Greco- Catolică din Bădăcin, cu sprijinul Primăriei Șimleu Silvaniei și al Consiliului Județean Sălaj, prin Centrul de Cultură și Artă al Judeţului Sălaj.

Alte articole

Leave a Comment