„Sesiune de creaţie Szabó Vilmos”, la Doba

Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj organizează, în perioada 9-16 august, cea de a două ediţie a „Sesiunii de creaţie Szabó Vilmos”. Evenimentul va avea loc în satul Doba, comuna Dobrin cu participarea unor artişti plastici din judeţul Sălaj şi este finanţat exclusiv de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj având ca parteneri în organizare, Primăria comunei Dobrin şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
Scopul unui astfel de proiect artistic este sprijinirea creaţiei autohtone şi a artiştilor locali, de data aceasta a celor mai organizaţi într-un grup mai restrâns cu o activitate comună în domeniu vreme de mai bine de 15 ani, artişti care s-au alăturat persoanei şi viziunii artistului plastic zălăuan Szabó Vilmos ca şi colegi de breaslă dar şi ca prieteni. Tocmai din acest motiv această sesiune de creaţie îi poartă numele pictorului Szabó Vilmos.
Potrivit organizatorilor, spiritualitatea artistului se reflectă şi în specificul demersului de creaţie care urmăreşte concepţia lui Szabó Vilmos, potrivit căreia documentarea şi exprimarea artistică pot valorifica, într-un mod creativ şi reconstitutiv prin interpretări personale, toposurile de bază a unei lumi aproape pierdute cu valoare de patrimoniu cultural naţional. Adică tot ceea ce a fost, cultura tradiţională rurală. Astfel, motivele principale ale acestui anturaj specific al vieţii care este satul, adică aspectele arhitecturii populare, accesoriile de natură uzuală sau decorativă ale gospodăriilor folosite atât în casă cât şi în anexele gospodăreşti sau aferente îndeletnicirilor specific rurale, agricultură, viticultură sau creşterea de animale, se vor restructura în compoziţii artistice cu valoare de simbol sau ca forme pur plastice deosebit de expresive într-o abordare artistică suprarealistă sau realistă, postimpresionistă şi expresionistă, chiar abstractă sau geometrizantă, în diverse tehnici artistice: pictură în ulei, acuarelă, pastel, tuş, desen în creion şi altele.
Proiectul vizează şi crearea unui fond artistic în care toţi participanţii vor dona câte o creaţie de artă plastică Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj cu scopul dezvoltării colecţiei de artă contemporană a instituţiei. Proiectul va beneficia de o valorificare expoziţională în cadrul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj realizat în colaborare cu specialiştii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, în perioada 21-31 august.

Alte articole

2 Thoughts to “„Sesiune de creaţie Szabó Vilmos”, la Doba”

  1. Anonim

    Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul Domnului profesor.

Leave a Comment