Se fac înscrieri pentru o nouă ediţie a Festivalului Judeţean de Teatru pentru Elevi

Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj organizează, în perioada 23-25 noiembrie, în Sala „Dialoguri europene”, cea de-a opta ediţie a Festivalului Judeţean de Teatru pentru Elevi.

Manifestarea îşi propune educarea tinerilor pentru formarea unui comportament adecvat în sălile de spectacole, atât în calitate de spectator, consumator al actului cultural, cât şi în postura de creator al acestuia; descoperirea de noi talente în domeniul artei interpretative şi favorizarea de opţiuni profesionale (actorie, regie, scenografie, teatrologie) în rândul elevilor; păstrarea portului popular şi a obiceiurilor populare.

Potrivit organizatorilor, concursul se adresează tuturor elevilor din şcolile gimnaziale şi licee/colegii din județul Sălaj. Înscrierile se fac până cel târziu în 21 noiembrie (data poştei), pe adresa: CCAJ Sălaj, str. 1 Decembrie 1918, nr. 11; jud. Sălaj; Tel/fax 0260/612870, e-mail: caietesilvane@yahoo.com

La eveniment pot participa trupe de teatru de la şcoli generale (clasele V-VIII) şi licee sau colegii (clasele IX-XII) care sunt înscrise într-o instituţie de învăţământ preuniversitar acreditată. Festivalul se va desfăşura pe două secţiuni: secţiunea teatru popular, în 23 noiembrie, ora 10 şi secţiunea teatru dramatic, în 24 noiembrie, ora 9.30, trupele de teatru din școlile gimnaziale (clasele V-VIII), şi în 25 noiembrie, ora 9,30, trupele de teatru din licee, colegii (clasele IX-XII).

Repertoriul, specia şi regia nu sunt impuse de organizatori, fapt care face posibilă prezenţa unei palete largi de activităţi teatrale, în limba română şi în limba maghiară. Trupele de teatru ale elevilor îşi pot alege ca repertoriu piese din dramaturgia naţională sau universală, clasică sau contemporană. Sunt acceptate şi spectacole colaj, coupe, teatru experimental, music-hall, pantonimă, animaţie. Durata unei piese/spectacol (secvenţe, act, scenete) trebuie să fie de maxim 20 minute. La concurs pot participa doar trupe formate exclusiv din elevi de la şcoli generale sau licee, colegii. O şcoală poate înscrie mai multe trupe. Se pot înscrie în concurs şi trupe independente (care nu sunt legate de o unitate de învăţământ), singura condiţie fiind ca toţi membrii ei să fie elevi la o şcoală generală sau liceu/colegiu din judeţul Sălaj.

Spectacolele vor fi evaluate de un juriu format din specialişti. Trupele participante vor fi premiate pe categorii: şcoli generale (clasele V-VIII) şi licee sau colegii (clasele IX – XII). Toţi participanţii (concurenţi, îndrumători) vor primi diplome de participare.

Juriul va premia prestaţia exclusivă a elevilor în spectacol şi spectacolele în ansamblul lor, punctând în principal calitatea discursului actoricesc, mişcarea scenică, originalitatea interpretării, regia şi scenografia. La teatrul popular se va pune accent în principal pe redarea cât mai fidelă, autentică a obiceiurilor tradiţionale/populare puse în scenă (habă, clacă, nuntă, măsurişul oilor, scenete populare etc.), specifice judeţului Sălaj (nu se acceptă din alte zone etno-folclorice ale ţării).

Deciziile juriului sunt definitive şi nu pot fi contestate. Juriul îşi rezervă dreptul de a modifica modalităţile de premiere, în funcţie de evoluţiile trupelor participante şi de prezenţa trupelor pe secţiuni.

Leave a Comment