Scriitorul american de origine română Andrei Codrescu vine la Zalău

 

Invitatul de onoare al celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, scriitorul american de origine română Andrei Codrescu, va fi prezent şi la Zalău, în 4 octombrie, de la ora 17, în sala “Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj, pentru a se întâlni cu iubitorii de literatură.

Poetul, romancierul şi eseistul bilingv Andrei Codrescu îşi va lansa, miercuri, 5 octombrie, la Cluj-Napoca, în cadrul manifestării amintite, volumul “The Art of Forgetting/Arta uitării”, în traducerea lui Alexandru Oprescu, apărut la Editurile Caiete Silvane şi Şcoala Ardeleană Zalău-Cluj-Napoca, 2016. Evenimentul, realizat în colaborare cu Institutul Cultural Român şi CCAJ Sălaj, va fi prezentat de către Ruxandra Cesereanu, Marius Conkan, Daniel Săuca și Vasile George Dâncu.

Autorul va susţine vineri, 7 octombrie, la Facultatea de Litere din Cluj, conferinţa “Mișcarea Dada și moștenirea sa în contemporaneitate”.

Potrivit organizatorilor, Festivalului, venirea lui Andrei Codrescu la Cluj-Napoca face parte dintr-un turneu al scriitorului în cinci orașe din țară: București, Craiova, Zalău, Cluj-Napoca și Sibiu, organizat la inițiativa scriitoarei Ruxandra Cesereanu, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Născut în 20 decembrie 1946, la Sibiu, Andrei Codrescu a emigrat în anii ’60 în Statele Unite ale Americii, unde a rămas până în prezent. În perioada 1984-2009 a deținut titlul de MacCurdy Distinguished Professor of English la Louisiana State University. Este comentator la National Public Radio și fondator al publicației “Exquisite Corpse: A Journal of Books & Ideas”. Autor a peste 50 de volume în urma cărora a obținut recunoașterea internațională, a fost recompensat cu numeroase premii și distincții. În România i-au fost traduse și publicate, de-a lungul anilor, mai multe volume, printre care: “Domnul Teste în America” (1993), “Contesa sângeroasă” (1999), “Mesi@” (1999, 2006), “Casanova în Boemia” (2005), “Prof pe drum” (2008), “Gaura din steag. Povestea unei reveniri și a unei revoluții” (2008), “Ghid Dada pentru postumani. Tzara și Lenin joacă șah” (2009), “Ay, Cuba! O călătorie socio-erotică” (2012).

Festivalul Internațional de Carte Transilvania se va desfășura în perioada 4-9 octombrie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Leave a Comment