Poetul bihorean, Traian Ştef, în lectură publică cu zălăuanii

Poetul bihorean Traian Ştef a susţinut joi, 24 octombrie, la Zalău, dar şi la Şimleu Silvaniei, o serie de lecturi publice. Întâlnirea publicului zălăuan cu poetul şi redactorul şef al revistei „Familia” a avut loc la Liceul Teoretic „Gheoghe Şincai” din municipiu, eveniment la care au luat parte zeci de elevi ai unităţii de învăţământ, oameni de cultură şi reprezentanţi ai Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj. În cadrul întâlnirii, scriitorul sălăjean Viorel Mureşan a realizat o prezentare despre întreaga activitate a poetului bihorean Traian Ştef, amintind totodată despre volumele scrise de acesta.
„Cardul de credit” este ultimul volum de poezie, semnat de Traian Ştef, apărut pe piaţă în cursul acestui an, la Editura „Tracus Arte”, volum care a fost lansat în cadrul întâlnirii de la Zalău. După lectura publică susţinută la Zalău, poetul s-a deplasat la Şimelu Silvaniei la o întâlnire cu locuitorii din zonă, care a avut loc la sediul Primăriei.
Organizatorii acestui eveniment au fost Consiliul Judeţean Sălaj, CCAJ Sălaj, Asociaţia culturală „Jad”, Asociaţia Scriitorilor din Sălaj, Cenaclul literar „Silvania”, Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” Zalău şi Primăria oraşului Şimleu. În cursul acestui an, la Zalău au mai fost organizate astfel de lecturi publice susţinute de Mircea Petean, George Vulturescu, Viorel Mureşan, Kelemen Hunor şi Vintilă Mihăilescu.

Din activitatea poetului bihorean

Traian Ştef s-a născut la data de 23 iunie 1954 în comuna Bunteşti, judeţul Bihor. A urmat cursurile elementare în satul natal, apoi la Oradea, iar în anul 1979 a absolvit Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca, secţia română-franceză. De-a lungul carierei sale a fost redactor la Revista Echinox, profesor la Liceul Industrial Popeşti şi la Şcoala Cuzap din Judeţul Bihor, metodist la Centrul Judeţean al Creaţiei Populare, redactor la Revista „Familia”, consilier judeţean, preşedinte al Comisiei de Cultură, dar şi director al Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” din Bihor. Din anul 1994 este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Debutul în carieră a poetului Traian Ştef a fost în anul 1994 la Revista „Familia” – cu poezie. Pentru întreaga activitate literară, Traian Ştef a primit o serie de premii printre care amintim: premiul Revistei Amfiteatru – 1977; premiul pentru debut al Revistei Poesis, pentru volumul „Calătoria de ucenic”, obţinut la Satu Mare – 1994; premiul filialei Arad a Uniunii Scriitorilor pentru acelaşi volum, la Arad – 1994; premiul special pentru eseu al Salonului Internaţional de carte, la Oradea – 1998; diploma salonului de carte de la Cluj, pentru volumul “Ridicolul”; premiul pentru poezie al filialei Arad a Uniunii Scriitorilor – 1998, pentru volumul “Femeia în Roz”; premiul pentru proză al filialei Arad a Uniunii Scriitorilor – 2003, pentru volumul „Orbul şi dintele de aur”; premiul de excelenţă pentru literatură al Primăriei Oradea în anul 2003. De asemenea, în anul 2010 a primit Diploma de excelenţă din partea Ministerului Culturii.

Alte articole

Leave a Comment