Piesele de patrimoniu şi poveştile lor, într-o expoziţie inedită la Muzeul „Ioan Sima”

20 dintre obiectele de patrimoniu din depozitele Muzeului Judeţean de Istorie Zalău pot fi admirate, în această perioadă, la Muzeul de Artă „Ioan Sima”, în cadrul expoziţiei intitulate „Clio Box”. Exponatele sunt aduse în faţa publicului vizitator într-o manieră inedită, fiecare obiect fiind etalat într-o cutie de carton, cea în care este păstrat în depozite.
„Propunem o călătorie mai altfel în timp, una în care piesele sunt eliberate din vitrine. Am vrut să păstrăm componenta de piesă securizată şi prezentantă în rigorile unui muzeu şi, gândindu-ne la cum arată depozitele noastre, am adus cutiile care păstrează peste timp aceste valori şi povestea fiecărui exponat în parte. Clio box este despre cutiile istorie, despre poveştile pe care le găsim într-o cutie de muzeu şi despre ceea ce spune despre noi piesa de muzeu”, a declarat luni, 15 ianuarie, la vernisaj, managerul MJIA Zalău, Corina Bejinariu.

Cutiile sunt astfel aranjate încât formează un zid, „temelia cunoaşterii istoriei”, după cum a declarat Horea Pop, şeful secţiei Cercetare din cadrul Muzeului. Potrivit spuselor sale, conceptul a fost ispirat din creaţiile unui artist plastic şimleuan, stabilit în Franţa – Ramona Poenaru, care are o trupă de teatru şi care se ocupă cu realizarea de structuri din cutii de carton.
„Am vrut să îi facem pe vizitatori să fie mai iscoditori, să caute, să cerceteze. Nu oferim totul explicit, aşa cum se întâmplă într-o expoziţie permanentă de muzeu, ci am optat pentru o manieră de exprimare artistică, în care să dezvăluim istoria într-o cutie”, a mai spus Horea Pop.

Expoziţia poate fi vizitată până în 4 februarie.

Leave a Comment