O nouă carte semnată Augustin Mocanu la Editura „Caiete Silvane”

La Editura „Caiete Silvane” a apărut, în Colecția Ethnos, o nouă carte scrisă de Augustin Mocanu: „Poezie populară. Articole și studii”. Volumul a apărut cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Augustin Mocanu [de fapt Mocan] s-a născut la 12 septembrie 1932, din părinţii Teodor şi Ana, ţărani, în satul Boju,  comuna Cojocna, judeţul Cluj. În 1947 a absolvit şcoala primară sătească de şapte clase şi apoi, zece ani, din 1947 până în 1957, a studiat la Cluj, unde a absolvit şcoala pedagogică, în 1953, şi facultatea de filologie, în 1957, obţinând titlul de diplomat universitar în specialitatea limba şi literatura română. A fost repartizat la Şcoala Medie Mixtă din Cehu Silvaniei (azi Liceul Tehnologic Gheorghe Pop de Băseşti), unde a lucrat fără întrerupere, în perioada 1957-1997, fiind cadru didactic de predare şi îndeplinind, în unii ani,  funcţii de conducere, îndrumare şi control: director adjunct, director, şef al secţiei raionale de învăţământ.

În 1958 s-a căsătorit cu  Maria Borda, originară din Beica de Sus, jud. Mureş, profesoară de educaţie fizică la aceeaşi unitate şcolară. A cercetat creaţia populară orală din Ţara Codrului şi de pe Valea Sălajului. În perioada 1999-2022 a scris şi publicat peste 40 de cărţi conţinând: colecţii de poezie orală, articole şi studii de folclor literar, monografiile satelor Boju jud. Cluj şi Nadiş jud. Sălaj, un dicţionar de regionalisme din Ardeal, poezii originale, proză scurtă şi un roman autobiografic. Cu vremea, munca de cercetare de la  zonele Sălaj – Codru s-a extins în Câmpia Transilvaniei, de unde provine autorul, şi în Câmpia Soarelui, Ialomiţa, unde are domiciliul din 1998.

Colaborează la revistele: „Memoria Ethnologica”, Baia Mare, „Caiete Silvane”, Zalău, „Helis”, Slobozia, „Răstimp”, Drobeta – Turnu Severin, „Fereastra”, Mizil, „Literadura”, Buzău, TABOR, Cluj-Napoca. La 25 august 2022, Consiliul Orăşenesc Cehu Silvaniei îi acorda Titlul  „Cetăţean de Onoare”  al oraşului pentru activitatea de 40 de ani desfăşurată în domeniul învăţământului, culturii şi în  cel obştesc. La 12 septembrie 2022 a împlinit 90 de ani.

M. S.

One Thought to “O nouă carte semnată Augustin Mocanu la Editura „Caiete Silvane””

  1. Anonim

    Sper ca volumul asta sa nu fie vreun plagiat sau o reeditare cu numele schimbat

Leave a Comment