Muzeul Gratianei Pop din Ciumarna, o punte intre si pentru lumi

Muzeul Gratianei Pop din Ciumarna, o punte intre si pentru lumi

Ciumarna a devenit de ieri, odata cu deschiderea expozitiei de arta populara a artistei Ileana Gratiana Pop, o veritabila oaza de conservare si promovare a traditiilor si artei populare. In cabana, proprietate personala, din vecinatatea casei, Gratiana, cum o stiu majoritatea salajenilor, a colectionat de la consateni obiecte vestimentare, de uz gospodaresc si icoane vechi pentru a lasa copiilor si nepotilor marturii despre cum traiau stramosii nostri.

Pe viitor, lacasul cu exponate populare, dupa cum a afirmat Doina Cocis, directorul Directiei de Cultura Salaj, ar putea fi acreditat ca muzeu de arta populara. El este o dovada certa a dragostei artistei pentru folclor si arta populara, o intoarcere la radacini si la lucrurile deosebite. Mai mult, fiecare exponat, adunat cu rabdare si ingrijit cu migala, dupa cum aprecia si un rapsod popular din Chendremal, vorbeste despre viata comunitatilor din acest areal si ne arata de unde venim si incotro ne indreptam.

Inaugurarea de ieri, alaturi de ultimele sase albume cu cantece religioase, rugaciuni, pricesne, colinzi, folclor din Ciumarna intregeste seria multor realizari ale Gratianei, despre care Daniel Sauca, directorul Centrului de Cultura si Arta Salaj (initiatorul manifestarii) a spus ca este unul dintre cei mai importanti mesageri ai artei populare, ai cantecului si jocului popular.

Alte articole

Leave a Comment