Mirel Matyas expune la Cluj-Napoca

Publicul clujean, şi nu numai,  este invitat să descopere expoziția de fotografie etnografică „Vara în satul ardelean”, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj. Aceasta se găsește pe simezele din Foaierul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj-Napoca, partenerul manifestării, între 16-30 august 2021 și prezintă fotografii din vasta arhivă a CJCPCT Cluj. Imaginile au fost surprinse în timpul campaniilor de cercetare ale instituției, dar și pentru Concursul național „Fotografia-document etnografic”.
Evenimentul urmărește scoaterea în evidență a bogăției obiceiurilor și tradițiilor de vară, din diverse zone etnografice ale Ardealului: Cluj, Sălaj, Maramureș, Alba, Brașov sau Sibiu. „Intratuʹ fetei în joc” la Orman, „Târgu’ cireșelor” la Berchieșu, „Claca la strânsu’ fânului” din Mărișel, tradițiile de nuntă din Sălaj sau „Cununa de seceriș” sunt doar câteva din activitățile și obiceiurile specifice anotimpului cald. Fotografiile, de mari dimensiuni, sunt însoțite de detalii de natură etnografică despre tradițiile surprinse în imagine. De remarcat că majoritatea au fost realizate recent, ceea ce înseamnă că satul românesc nu și-a uitat tradițiile.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a avut o activitate prolifică în ultimele luni în ceea ce privește cercetarea pe teren și organizarea de reconstituiri, expoziția fiind un prilej de a aduce în fața publicului o parte din rezultate. Printre altele, echipa de cercetare a instituția a documentat: jocul satului, gastronomia tradițională, târgurile și clăcile din sate precum: Orman, Negreni sau Berchieșu.
Fotografiile prezente în expoziție sunt semnate de fotografii clujeni: Nicu Cherciu, Mircea Cîmpeanu, Darius Echim, Adriana Andrei, Ioan Bruchental, Vasile Mathe, dar și de CJCPCT Sibiu, Vlad Dumitrescu-Brașov, Marius Mirel Matyas-Sălaj, Gheorghe Petrila-Bihor, Felician Săteanu-Maramureș, Vasile Sârb-Alba, Vitos Hajnal-Harghita.
Toți acești artiști fotografi și cercetători sunt recunoscuți pentru bogat activitate în zona fotografiei etnografice, fapt reflectat în valoarea documentară, pe lângă cea artistică, a fotografiilor din expoziție.
M. S.

One Thought to “Mirel Matyas expune la Cluj-Napoca”

  1. Dorin

    Felicitari, Mirel!

Leave a Comment