Lansări de carte şi expoziţii de fotografie, la Zilele revistei „Caiete Silvane”

Numai puţin de şapte lansări de carte, expoziţii de fotografie, dezbateri, poezie, multă poezie au fost doar câteva dintre ingredientele pregătite pentru cea de-a şasea ediţie a Zilelor revistei „Caiete Silvane”. Evenimentul s-a desfăşurat la finele acestei săptămâni. Deschiderea oficială a avut loc vineri, 22 martie, începând cu ora 16, în sala „Dialoguri europene” a Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj. Alături de colectivul revistei Caiete Silvane au participat oameni de cultură din Sălaj şi nu numai. Au răspuns prezent invitaţiei şi iubitori de cultură din judeţe precum Satu Mare, Maramureş, Cluj, Bacău, Mureş sau Dâmboviţa. Nu au lipsit, de asemenea, nici oficialităţile locale şi judeţene, care, după un scurt remember al ediţiei precedente a Zilelor revistei „Caiete Silvane”, au transmis câte un scurt mesaj colectivului publicaţiei sălăjene. Dacă, subprefectul judeţului, Lucian Băican şi viceprimarul municipiului, Nicolae Fazakas, au felicitat organizatorii evenimentului, preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, a ţinut să puncteze: „Ambiţia mea este de a face şi de a vedea un vis împlinit al revistei Caiete Silvane, vis pe care îl are de mult timp, acela de a se transforma într-o instituţie”.
Printre cărţile, apărute la editura „Caiete Silvane”, lansate vineri s-au numărat „Domino”, autor Alice Valeria Micu, „Poemele poemului nescris”, Ioan F. Pop, „Scriitori din Ţara Silvaniei”, Marcel Lucaciu, „Colecţia de călimări 2”, Viorel Mureşan, „Dor de vis”, autor Doina Ira Tăutan, „Dicţionarul aşezărilor sălăjene”, din colecţia Monografii, semnat Gheorghe Coste, Daniela Coste şi Cristina Moldovan şi nu în ultimul rând, din colecţia Restituiri, „Jurnal din vremuri de război”, Corneliu Coposu.
Nici lectura publică nu a lipsit. Cel care ”a lecturat” pentru cei prezenţi, de altfel şi sărbătoritul acestei ediţii, a fost poetul Viorel Mureşan, redactor-şef adjunct al revistei “Caiete Silvane”. Poetul şi profesorul Viorel Mureşan împlineşte 60 de ani. Născut la în 1 aprilie 1953, în localitatea Vicea din Maramureş, urmează şcoala primară în satul natal, apoi gimnaziul în Şomeş Uileac. În 1968 devine elev la Liceul de Cultură Generală din Cehu Silvaniei, după care urmează Facultatea de Filologie din Cluj. În timpul studenţiei devine unul dintre redactorii prestigioasei reviste de cultură Echinox. Printre volumele semnate Viorel Mureşan se numără „Ceremonia ruinelor”, apârut în 2003, la editura Dacia, „Sâmbăta lucrurilor” (2006), „Buchetul de platină” (2010), „Locul în care se va deschide cartea”(2010), „Soarele tăiat cu o foarfecă”(2011), „Colecţia de călimări” (2001).
Tot vineri, au fost vernisate şi două expoziţii de fotografie, una dedicată femeii şi una satului sălăjean, intitulată „Satul sălăjean în alb şi negru”. Fotografiile au fost realizate de elevii Liceul Teoretic „Gh. Şincai”. Cele două expoziţii fac parte dintr-un proiect local „Obiective subiective”- concurs de fotografie, realizat de Liceul Teoretic Gh Şincai, în parteneriat cu Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău, Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj şi revista „Caiete Silvane”.
Evenimentul a fost organizat de Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, revista şi editura „Caiete Silvane”, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sălaj, Primăria Municipiului Zalău, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Cenaclu literar “Silvania”, Episcopia Sălajului, Uniunea Scriitorilor din România, filiala Cluj.

Alte articole

2 Thoughts to “Lansări de carte şi expoziţii de fotografie, la Zilele revistei „Caiete Silvane””

  1. LA MULTI ANI VIOREL MURESAN!

  2. Anonim

    La multi ani domnule Viorel Muresan, ca de inspiratie nu duceti lipsa! Poezia domniei voastre a transformat seara in una speciala!
    Felicitari si organizatorilor si autoriloe care trudesc la cartile lor. Abia astept sa le citesc!
    Ce ar fi insa de observat, dar nu e un repros – traim in secolulu laserului – este putinul timp alocat fiecarei lansari. Nu prea apuci sa intelegi ceva despre un autor/autoare, ca urmeaza navalnic ub altul. dar asta e riscul lansarii comune. Una peste alta, nu va lasati domnule Sauca. Perseverenta dv. este admirabila!

Leave a Comment