Lansare de carte la Zalau: Dr. Oliviu Puie, „Reglementari juridice in materia urbanismului. Dreptul de proprietate si contenciosul administrativ in materie”

Lansare de carte la Zalau: Dr. Oliviu Puie, „Reglementari juridice in materia urbanismului. Dreptul de proprietate si contenciosul administrativ in materie”

In Sala „Porolissum” a Consiliului Judetean Salaj a avut loc vineri, 4 februarie a.c., o lansare de carte juridica, maestru de ceremonii fiind secretarul judetului Salaj, Cosmin Radu Vlaicu: a saptea carte semnata de dr. Oliviu Puie, „Reglementari juridice in materia urbanismului. Dreptul de proprietate si contenciosul administrativ in materie”, carte aparuta in colectia „Monografii” a Editurii Universul Juridic din Bucuresti, una dintre cele mai importante edituri din tara in domeniul juridic. Despre carte si autor – elogios – au vorbit Cosmin Radu Vlaicu; directorul general al Editurii Universul Juridic, Nicolae Cirstea; Mircea Ursuta – Daraban, doctor in drept, avocat si cadru didactic universitar la Oradea si Ioan Lazar, doctor in drept, avocat si cadru didactic universitar la Alba Iulia (membrii cu totii ai Institutului de Stiinte Administrative al Romaniei „Paul Negulescu” de la Sibiu). Evenimentul s-a bucurat si de prezenta judecatoarei Petronela Nasaudean, presedinta Tribunalului Salaj, a judecatorului Balasz Arpad, purtatorul de cuvant al tribunalului mentionat, a notarului public Ioan Dumitru Buran, precum si de reprezentanti ai Consiliului Judetean Salaj, ai institutiilor de cultura subordonate CJ, prieteni si colegi ai autorului, care i-au adresat acestuia incurajari pentru continuarea activitatii de cercetare.

Pasionat cercetator, in special in materia contenciosului administrativ, Oliviu Puie, doctor in drept al Universitatii „Babes – Bolyai” din Cluj Napoca, merita, si in opinia noastra, sa acceada la o cariera universitara, fie doar pentru respectul de care se bucura in mediile universitare de profil, cat si pentru, deja, opera sa, completata si cu peste 70 de articole publicate in cele mai prestigioase reviste juridice romanesti.

O monografie complexa

Volumul intitulat „Reglementari juridice in materia urbanismului. Dreptul de proprietate si contenciosul administrativ in materie”, constituie, in opinia editorilor si a autorului, o monografie complexa consacrata acestui domeniu mai putin explorat in literatura de specialitate, prin care se combina reglementarile dreptului public care guverneaza materia dreptului urbanismului si amenajarii teritoriului cu reglementarile din dreptul privat incidente in acest complex domeniu. Aceasta monografie porneste, in abordarea problematicii analizate de la obligatiile asumate de catre statul roman dupa integrarea in Uniunea Europeana in domeniul politicii urbanismului si amenajarii teritoriului, fiind structurata in trei titluri, aflate intr-o stransa interdependenta.

Titlul I al lucrarii isi propune o analiza detaliata a reglementarilor juridice incidente in materie, cuprinzand legislatia, doctrina si jurisprudenta in materie, analiza acestor reglementari efectuandu-se in stransa corelatie cu reglementarile din dreptul mediului, aceasta ramura de drept intersectandu-se in materia urbanismului si amenajarii teritoriului cu cea a dreptului urbanismului si amenajarii teritoriului.

Titlul II al lucrarii este consacrat unei analize detaliate a regimului juridic al dreptului de proprietate in materia urbanismului si amenajarii teritoriului, precum si al publicitatii imobiliare in aceasta materie.

Titlul III al lucrarii este consacrat celei mai ample dezbateri din literatura de specialitate a institutiei contenciosului administrativ in materia urbanismului si amenajarii teritoriului, prin care este garantata respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor si in materia urbanismului si amenajarii teritoriului (atacarea in contencios administrativ a autorizatiei de construire, certificatului de urbanism, avizelor, problematica raspunderii in materie, executarea hotararilor judecatoresti in materie etc.).

Editorii si autorul mai apreciaza ca aceasta monografie complexa va constitui un instrument util de lucru si studiu, atat pentru studentii care studiaza aceasta disciplina din planul de studiu, cat mai ales pentru cadrele didactice universitare, practicieni ai dreptului, avocati, notari, consilieri juridici, precum si pentru orice alte persoane interesate care isi desfasoara activitatea in acest domeniu.

Leave a Comment