La Centrul de Cultură și Artă, „Cadouri literare” de la redactorii revistei „Látó”

Sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă a Județului (CCAJ) Sălaj va găzdui, în 7 decembrie, un eveniment cultural intitulat „Cadouri literare”. Acesta este „oferit” de redactorii revistei literare „Látó”. Astfel, începând cu ora 13, redactorii revistei literare precizate din Târgu Mureș, Codău Annamária, Láng Zsolt, Szabó Róbert Csaba și Vida Gábor vor organiza un eveniment pentru elevii de la secția maghiară a Liceului Pedagogic „Gheorghe Șincai” și a Colegiului Național „Silvania” (CNS) Zalău (moderator – Kovács Tünde – Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” și CNS Zalău). Cadourile literare vor continua de la ora 17 cu „l’Adyk & Látó” – „Sok, víg hétköznapot” (Ady Endre) – poezii cântate de formația „l’Adyk ” de la CNS Zalău – profesor coordonator Fazakas István Levente, cu lectură publică cu participarea redactorilor revistei literare amintite, moderator – Szabó Katalin CNS Zalău, dar și cu un mini târg de carte.

Despre invitații de la „Cadouri literare”

Codău Annamaria s-a născut în anul 1993 la Târgu Mureș. Este critic literar și redactor, absolventă al Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, secția maghiară-engleză, are master în limba și literatura maghiară și și-a concentrat cercetările pe domeniile literaturii clasice maghiare și comparate. Din anul 2014 publică critică literară și recenzii în diverse reviste transilvănene și maghiare (Látó, Korunk etc.).

Lang Zsolt s-a născut în anul 1958 în Satu Mare. Este prozator și redactor și a absolvit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Din anul 1992 este redactorul revistei literare „Látó” din Târgu Mureș. Din volumele publicate amintim: „Fuccsregény” – nuvele, volum apărut la Editura „Kriterion”, București în anul 1989; „Perényi szabadulása” – roman apărut la „Jak-Pesti Szalon”, Budapesta în anul 1993; „A Pálcikaember élete” – nuvele, la Polis-Kriterion Cluj-Napoca în anul 1994; „Az ég madarai. Bestiárium Transylvaniae I.” – roman; „A tűz és a víz állatai. Bestiárium Transylvaniae II-III.”  – roman; „A szomszéd nő”  – nuvele apărut la Koinónia Cluj-Napoca în anul 2003; „Játék a kriptában” (trei drame: A Rúkmadár; Játék a kriptában; Télikert) – apărut la „Koinónia” Cluj-Napoca în anul 2007 și altele. Câteva dintre premiile importante: Premiul „Dery Tibor” în anul 2003, Premiul Uniunii Scriitorilor din România în anul 2003, Premiul „Marai Sandor” în anul 2005, Premiul „Jozef Attila” în anul 2005 și Premiul Libri în anul 2020.

Szabo Robert Csaba s-a născut în localitatea Boghiș, județul Sălaj, în anul 1981. Este prozator și dramaturg. Și-a finalizat studiile la Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Este editor la revista literară „Látó” și profesor de scriere de scenariu la Universitatea de Arte din Târgu Mureș. Din volumele publicate: „Înmormântare seara la zece” – „Temetés este tízkor”, volum apărut la Editura „Bookart” în anul 2011; „Dacia Neagră – Povești de groază din Transilvania” – „Fekete Dacia – Erdélyi rémtörténetek” , volum ap[rut la Editura Libri (Bp. 2012); romanul „Schimbătorii trupului” – „Alakváltók”, volum apărut la Editura „Jelenkor” (Bp. 2016); romanul de basm „Buni Oare și căutătorii de aur” – „Vajon Nagyi és az aranyásók”, apărut la Editura Gutenberg în anul 2017; „Vajon Nagyi és a száguldó város”, apărut la Editura Gutenberg în anul 2020 și „Újratöltés”, apărut la Editura Gutenberg Kiadó, în Miercurea Ciuc în anul 2022. Dintre premiile sale importante amintim: Premiul „Special Látó”, obținut la Concurs de creativitate literară în anul 1998; „Writer in Residence Pécs” în anul 2012 și premiul „Meszoly Millos” în anul 2017.

Vida Gabor s-a născut în anul 1968 în Chișineu-Criș județul Arad. Este prozator, redactor și a aboslvit al Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, secția maghiară-franceză în anul 1994. Este redactor-șef al revistei literare Látó din Târgu-Mureș. Volume publicate: „Búcsú a filmtől” – „Adio de la film” – nuvele în anul 1994, „Rezervátum” – „Rezervație” – nuvele în anul 1998, „Fakusz három magányossága” – „Cele trei singurătăți ale lui Fakusz” – roman apărut la Editura „Magvető” în Budapesta în anul 2005, „Nem szabad és nem királyi” – „Nu-i liber și nu-i rege, nuvele, povestiri” în anul 2007; „Noé az indián meg a dinók” – „Noe, indianul și dinozaurii”, carte pentru copii apărută în anul 2009, „A kétely meg a hiába” – „Îndoiala și zădărnicia” – volum de nuvele apărut în anul 2012), „Ahol az ő lelke” – roman apărut la Editura „Magvető” din Budapesta în anul 2013 (a apărut șase ani mai târziu în română, în traducerea lui Andrei Dósa, cu titlul „Acolo unde-i sufletul său”), „Egy dadogás története” – „Povestea unei bâlbâieli” – roman, apărut la Editura „Magvető” din Budapesta în anul 2017. A realizat traduceri în limba maghiară din Eugen Uricaru și Lucie Kaenel. Este laureat al unor premii importante, printre care Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut în anul 1994, Premiul „Arany János” în anul 2005, Premiul „Artisjus” în anul 2008, Premiul „Déry Tibor” în anul 2017 și Premiul Merítés în anul 2018 și în 2021.

2 Thoughts to “La Centrul de Cultură și Artă, „Cadouri literare” de la redactorii revistei „Látó””

  1. […] Sala „Porolissun'” a Centrului de Cultură și Artă a Județului (CCAJ) Sălaj va găzdui în 7 decembrie, un eveniment cultural intitulat  » Mai multe detalii […]

  2. […] Sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă a Județului (CCAJ) Sălaj va găzdui în 7 decembrie, un eveniment cultural intitulat Citeste mai mult […]

Leave a Comment