„Kancsura. Prolog singuratic” a văzut lumina tiparului la editura „Caiete Silvane”

Sub sigla Editurii „Caiete Silvane” din Zalău, în luna mai a acestui an, a apărut lucrarea „Kancsura. Prolog singuratic”. Este vorba despre un produs cultural hibrid, care se poziționează undeva între catalogul de artă și cartea de mărturisiri. Este o lucrare împreună a doi artiști pictori, din generații diferite: Kancsura István (n. 1942), autorul, cel care a asigurat „materia primă” și Radu Șerban (n. 1960), cel care s-a ocupat de concepția grafică. Lucrarea prezintă într-o formă grafică inedită o selecție de desene, însemnări (telegrame, așa cum le numește autorul), gânduri și scrisori ale artistului octogenar Kancsura István.

Școala de Pictură de la Cluj, o sintagmă în care este încorporată creația artiștilor clujeni tineri, a devenit cunoscută în lume de aproximativ 15 de ani. Așa cum nimic nu crește pe un teren sterp, renumele actual al acestei școli se bazează pe moștenirea și temeiul creației unor artiști clujeni de marcă, aparținând generațiilor anterioare, care, prin opera lor au sădit semințe în câmpul picturii și au reprezentat modele de personalități artistice, influențând creația contemporană.
În acest context, este relevant să pomenim numele pictorului clujean Kancsura István, acum un senior al Clujului. Domnia sa a avut și are legături de colaborare cu personalități importante ale artei românești: Ștefan Bertalan (inițiatorul grupului „Sigma” de la Timișoara), Paul Gherasim (inițiatorul grupului „Prolog”, din București), Sorin Dumitrescu (directorul fundației „Anastasia”), Horea Paștina, Ioan Grigorescu și Mihai Sârbulescu (membri ai grupului „Prolog”) și dr. Sorin Costina (deținătorul celei mai importante colecții de artă contemporană românească).

În anul 2022, Kancsura István a fost curator și participant la cea de a XI-a ediție a Simpozionului Internațional de Arte Vizuale „Arta în Grădină” de la Grădina Botanică din Jibou. Cu acea ocazie i s-a propus să-și pregătească o selecție din desenele și scrierile domniei sale pentru a le reuni într-o carte. Proiectul a fost pus în practică de Centru de Cultură și Artă al județului Sălaj.

Această lucrare este mai mult decât o experiență vizuală care pune în dialog imagini și gânduri. Este radiografia selectivă a unui autor care și-a asumat cu demnitate statutul de artist singuratic aici, în Cluj, completând prin opera sa, într-un mod particular și inovativ, realizările membrilor grupului „Prolog” de la București.

M. S.

One Thought to “„Kancsura. Prolog singuratic” a văzut lumina tiparului la editura „Caiete Silvane””

  1. […] Sub sigla Editurii „Caiete Silvane” din Zalău, în luna mai a acestui an, a apărut lucrarea „Kancsura. Prolog singuratic”. Este vorba despre un produs cultural hibrid, care se poziționează undeva între catalogul de artă și cartea de mărturisiri. Este o lucrare împreună a doi artiști pictori, din generații diferite: Kancsura István (n. 1942), autorul, cel care a asigurat „materia primă” și Radu Șerban (n. 1960), cel care s-a ocupat de concepția grafică. Lucrarea prezintă într-o formă grafică inedită o selecție de desene, însemnări (telegrame, așa cum le numește autorul), gânduri… Citeste mai mult […]

Leave a Comment