În memoria martirilor de la Ip

Martirii de la Ip şi din împrejurimi, ucişi în urmă cu 73 de ani de către trupele horthyste, vor fi comemoraţi sâmbătă, 14 septembrie.
Manifestările organizate cu această ocazie vor începe la ora 10, când va fi oficiată liturghia la Parohia Greco-Catolică „Întâmpinarea Domnului” din Ip, după care vor fi depuse coroane de flări la Mormântul Martirilor, unde reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia slujba şi parastasul. Va urma parastasul oficiat de către reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice, la Monumentul Eroilor, încheiat cu depuneri de coroane şi jerbe de flori.
Programul se va încheia cu un spectacol oferit de copiii de la Şcoala Gimnazială Ip.

Alte articole

7 Thoughts to “În memoria martirilor de la Ip”

 1. Zălăuan

  Felicitări organizatorilor !
  Atunci când condamnăm pe criminalii hortyşti, să nu uităm nici pe becisnicul rege Carol al II-lea, cu şleahta lui de politicieni, care, în 1940, a cedat Basarabia şi Ardealul, fără un foc de armă.
  Datorită acestui REGIM CRIMINAL, milioane de români au fost abandonaţi şi lăsaţi în ghearele hortyştilor şi NKVD-ştilor, care i-au căsăpit cu sutele şi cu miile.
  Istoria nu trebuie uitată, pentru a nu fi retrăită !

 2. Anonim

  din ordinul patriarhului Daniel, cel care a studiat si intr-o facultate catolica, ortodocsii si greco-catolicii nu pot face impreuna un amarat de parastas, in memoria mortilor lor!

  1. Dumitru

   Din cate cunosc eu, autorul acestui necugetat act este defunctul instelat al regimului comunist, Anania! Desigur, actualul patriarh Daniel ar trebui sa revina la normalitate si sa nu intretina aceasta confruntare frateasca intre romani! Nu de alta, dar este si el muritor ca si ceilalti si tare rau ar fi ca prin actiunile si uneori inactiunile sale sa pacatuiasca in fata Celui de Sus! Si apoi n-ar trebui sa uite ca are si el pacatele lui, unele destul de vizibile in media!

 3. ...

  La 10 va incepe liturghia la Mormantul Martirilor, doar cu preotii Ortodocsi…..la paratas vin si catolicii ca defiecare data.Poate ca vine si ANDREEA VILCOVSKI si va sti ce sa scrie altatdata…

 4. Gigi

  Domnu’ meu anul asta si greco-catolicii o sa faca Liturghie, ca doar is mortii lor…

 5. Ilarion

  Mai mare rusinea pentru ca din cauza unei hotarari idioate luate de conducerea BOR la initiativa fostului mitropolit Anania, fost general de securitate, credinciosii romani ai celor doua biserici „surori”, denumite astfel in prima Constitutie democratica de dupa Marea Unire, nu pot asculta ca pe vremuri o Sfanta Liturghie oficiata in comun de catre preotii celor doua comunitati crestine! Din pacate, nici actualul episcop de Salaj, pupil al defunctului Anania, nu prea s-a „strofocat” cu inlaturarea acestui infam ordin emis de catre ultrafundamentalistii ortodocsi din Bucuresti!

 6. Felician

  Eu inteleg asa: daca martirii comemorati au fost greco-catolici, slujba de pomenire sa se faca de catre cei de aceeasi credinta, adica, greco-catolicii! Ca ortodocsii, penticostalii, protestantii si marog alte culte, doresc sa se roage si ei in memoria celor disparuti, foarte bine! Fiindca toti ne rugam la acelasi Dumnezeu! Dar, nu va bateti joc de acesti martiri, schimbandu-le voi religia si credinta in conformitate cu ordinele primite de la Bucuresti! Fiindca faceti un mare pacat pe care il luati asupra voastra!

Leave a Comment