„Gala Culturii Sălăjene” – a VI-a ediţie. Diplome de onoare şi trofee de excelenţă pentru sălăjenii care au promovat cultura judeţului

Zeci de sălăjeni cu realizări importante în domeniul culturii care, pe tot parcursul anului 2015, au contribuit la promovarea şi susţinerea culturii sălăjene au fost premiaţi, în seara zilei de 11 martie, cu diplome de onoare şi trofee de excelenţă în cadrul celei de a VI-a ediţii a “Galei Culturii Sălăjene”.

Evenimentul, care a fost organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sălaj, în parteneriat cu Editura “Ordo Ab Chao”, sub patronajul Ministerului Culturii, s-a bucurat de prezenţa a circa 200 de persoane, oameni de cultură din judeţ, autorităţi publice şi locale, la un restaurant din urbe. „Vă mulţumim că existaţi! Bine aţi venit la Gala Culturii Sălajene. Acest eveniment doreşte a fi un mijloc de recunoaştere şi recompensare a valorilor, de stimulare şi promovare a demersurilor culturale, a acţiunilor şi proiectelor şi a oricăror produse şi servicii culturale în beneficiul sălăjenilor şi al judeţului Sălaj. (…). Vă spuneam încă de la prima ediţie că sunteţi prietenii noştri şi dacă aţi ales în această seară să fiţi aici cu noi, înseamnă că eforturile noastre nu au fost în zadar de şase ani încoace. Dacă am fi la a VII-a ediţie, înseamnă că am învins timpul pentru că, puţină lume mai crede în cultură. În cultura de calitate, adevărată, făcută în şoaptă cu mult profesionalism. Iar în judeţul nostru acest lucru s-a întâmplat şi în anul 2015”, a spus în deschidere Galei Culturii Sălăjene, Doina Cociş – directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj.
foto episcop

Diplome de onoare

În total au fost acordate 36 de diplome de onoare şi trofee de excelenţă. Gala a debutat cu un moment de reculegere în memoria celui care a fost Alexandru Liviu Şerban – „omul pentru care cultura şi istoria acestui popor erau lucruri de căpătâi”, dar şi cu o diplomă de onoare post-mortem şi a continuat cu acordarea altor 19 diplôme de onoare după cum urmează: Bibliotecii Publice Someş Odorhei, doamnei Livia Solomonean la 25 de ani de activitate rodnică în bibliotecă; Bibliotecii Publice Bocşa, doamnei Florica Popiţ, pentru activitatea deosebită şi modernizarea serviciilor; Bibliotecii Publice Dobrin, doamnei Simona Puşcaş pentru implicarea în proiecte cu finanţare pentru comunitate; Bibliotecii Publice Mirşid, doamnei Malica Mezei pentru implicarea în proiecte cu finanţare pentru comunitate ; Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău pentru prima ediţie a proiectului „Noaptea cercetătorilor”; Dr., cercetător ştiinţific Marin Pop pentru proiectul editorial dedicat marelui „Om politic Corneliu Coposu”; Asociaţia „Fii satului Doh” pentru implicare în reabilitarea unei case vechi, tradiţionale, în localitatea Doh, comuna Măierişte ; Ansamblului Folcloric „Meseşul” al Centrului deCultură şi Artă al Judeţului Sălaj la împlinirea a 20 de ani de existenţă ; Companiei Tenaris pentru sprijinul acordat Festivalului Judeţen de Teatru pentru elevi şi proiectul editorial „Satele sălăjene şi poveştile lor”; Asociaţiei Colecţionarilor din Sălaj pentru întreaga activitate; Ansamblului „Cununa” din Jibou pentru promovarea culturii tradiţionale; Augustin Mocanu pentru întreaga activitate de conservare şi promovare a culturii tradiţionale în paginile scrierilor sale; Dr Ioan Oros pentru continuitatea activităţii de cercetare în domeniul cărţii vechi; Kovacs Kurc Janos în calitate de promotor al culturii maghiare din Sălaj; domnişoarei Denisa Ligia Matei pentru iniţierea şi delurarea proiectelor cu specific cultural cu şi pentru tineri, precum şi pentru implicarea în comunitate prin iniţiative culturale de succes ; Dr. Camelia Burghele pentru proiectul editorial „Satele sălăjene şi poveştile lor” ; Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău pentru proiectul „Un muzeu pentru toţi” în parteneriat cu Centrul pilot de Referinţă pentru Boli Rare „Noro”, doamnelor Romolica Dejeu, Teodora Jugrăstean şi Ela Marianciuc; Dr. Ioan Bejinariu şi Dan Deac pentru coordonarea şi derularea cercetării arheologice preventive în proiectul investiţional „Şimleu Silvaniei.Drum Măgura”; Vlăduţa Lupău, Daniel Constantin Pop şi Alexandra Chira.
foto sebi

Trofee de excelenţă

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj a înmânat trofee de excelenţă: profesorului Cornel Grad pentru cercetarea istorică de ecepţie de-a lungul carierei; Episcopiei Sălajului pentru proiectul „Glasul Bisericii în Cetate”; maestrului Florin Horvath pentru volumul „Umbrele nevăzutului” ; Sebastian Olaru pentru demersul valoros de salvare a „Căsuţei de la Răstoci”; profesorului Marcel Lucaciu, poetului, omului de cultură pentru lumina adusă în „Cetate” ; profesorului Mirel Matyas pentru promovarea în mediul on-line a culturii şi patrimoniului sălăjean; Bibliotecii Judeţene pentru proiectul de reorganizare a secţiilor şi serviciilor pentru public „Staţia de carte – Zalău – Centru”; profesorului Vasile Timiş pentru sprijinul acordat proiectelor de restaurare a monumentelor istorice din judeţul Sălaj; maestrului George Rădeanu pentru profesionalismul şi anvergura artei sale; Călin Pavăl pentru proiectul „Sălajul pur şi simplu”; Ligiei Bodea pentru proiectul de salvare a Casei Tradiţionle Slovace ; preotului Cristian Borz pentru demersul de salvare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin; Ansamblului Folcloric „Barcăul” din Şimleu Silvaniei pentru promovarea cântecului şi portului popular din Sălaj ; cercetătorului ştiinţific Dr.Horea Pop pentru coordonarea cercetării arheologice preventive aferente proiectului „Circuitul Castrelor din judeţul Sălaj” derulat de Consiliul Judeţean Sălaj ; Societăţii comerciale „Direct Target” pentru susţinerea cu consecvenţă a culturii Sălajului; domnului Augustin Goia şi maestrului Mircea Groza pentru promovarea gastronomiei româneşti în lume. Tot în cadrul evenimentului cultural, fotograful Răzvan Voiculescu şi-a lansat noul albumul “DOR de ROST”, albumul care conţine 320 de pagini de ipostaze impresionante ale rostului, o “colecţie de căutări”: meşteşuguri, obiceiuri, momente, poveşti de viaţă, inclusiv din judeţul Sălaj. Albumul este însoţit de o hartă artizanală a „Păstrători de Rost” şi de un DVD cu scurtmetraj, produs de Ana Maria Pîrvan, Răzvan Voiculescu şi Răzvan Sima. Evenimentul a continuat cu Balul Culturii.
foto marin

8 Thoughts to “„Gala Culturii Sălăjene” – a VI-a ediţie. Diplome de onoare şi trofee de excelenţă pentru sălăjenii care au promovat cultura judeţului”

 1. Anonim

  Asteptam debarcarea lui Cocis! Pana si Maghiu ar fi mai potrivit de director!

 2. Anonim

  Metalurgista da premii. Ce gluma buna

 3. Anonim

  asta da cultura. a mai ramas cineva nepremiat

 4. Anonim

  Penibil! In afara acestui eveniment „grandios” aceasta institutie mai desfasoara vreo alta activitate in orasul asta?? An de an acelasi lucru si pe urma, liniste totala, inca un an. Timpul trece, leafa merge. Asa cum merg toate lucrurile in Salaj.

 5. Anonim

  Jenant ! Ce dracu face asta un an intreg ? Cred ca-si screme mintea pe cine sa mai premieze, ca altceva nu are de facut. Si eventual sa dea un ceas cu…rubine. La asa cultura metalurgica….Ca…curu creste de la scaun !

 6. Anonim

  Pe invitatie scria dress code Black Tie! Si am vazut toate culorile curcubeului! Sa fi fost prea mult pentru salajenii participanti la Gala?

 7. atlas

  Nu era mai bun un spectacol de care sa se bucure toti zalauanii, decat mese intinse, barfa si falsitate cu intepenitii astia care nu prezinta vreun interes pt cineva????? Trist.

 8. Anonim

  Cu atitea somitati descoperite propunem infiintarea unei academii de cultura si arta la Zalau iar ca presedinte propunem o ,, roscata ,,

Leave a Comment