„Familia Maniu în istoria românilor”, secrete și dezvăluiri importante

Ne aflăm în „Anul Maniu”, așa după cum a decretat Parlamentul României, având în vedere că în 2023 se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui om politic Iuliu Maniu și 70 de ani de la moartea sa. Totodată, în data de 10 septembrie, se împlinesc 190 de ani de la nașterea lui Ioan Maniu, o personalitate marcantă a Sălajului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
În acest context, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, în parteneriat cu Primăria Șimleu Silvaniei și Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, organizează în perioada 7 – 8 septembrie simpozionul științific „Familia Maniu în istoria românilor”. Evenimentul cultural va avea loc în trei puncte strategice din județ (Șimleu Silvaniei, Bădăcin și Zalău), și se va bucura de participarea a 28 de cercetători și specialiști renumiți din țară și din străinătate.
Deschiderea oficială a simpozionului va avea loc în data de 7 septembrie la Primăria Șimleu Silvaniei. Aici vor fi susținute o serie de prezentări, cu participarea prof. univ. dr. Ioan Bolovan – directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca. Invitații vor merge apoi la Casa Memorială „Iuliu Maniu” de la Bădăcin, unde se vor desfășura lucrările simpozionului științific. Vor fi prezentate 24 de teme cu titluri atractive și interesante. Parcurgând programul simpozionului, câteva teme ne-au atras în mod special atenția: dr. Marta Cordea (Biblioteca Județeană Satu-Mare) – „Frânturi din corespondența lui Ioan Maniu cu Simion Bărnuțiu”, dr. Marin Pop (Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău) – „Activitatea politică a lui Iuliu Maniu în perioada 1932-1937”, dr. Augustin Țârău (Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal) – „P.N.Ț. Maniu, ultimul bastion al democrației postbelice în România (29-30 iulie 1947)”, dr. Andrea Dobeș (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației) – „Ultimii ani din viața lui Iuliu Maniu”, dr. Cornel Grad (Zalău) – „Actualitatea crezului politico-moral al lui Iuliu Maniu”.
Cu mare interes este așteptat vernisajul expoziției temporare „Vinovații fără vină”. Elita sălăjeană în închisorile comuniste”, care va avea loc în data de 8 septembrie, la sediul muzeului din Zalău, începând cu ora 13.

7 Thoughts to “„Familia Maniu în istoria românilor”, secrete și dezvăluiri importante”

  1. […] Ne aflăm în „Anul Maniu”, așa după cum a decretat Parlamentul României, având în vedere că în 2023 se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui om politic Iuliu Maniu și 70 de ani de la moartea sa. Totodată, în data de 10 septembrie, se împlinesc 190 de ani de la nașterea lui Ioan Maniu, o personalitate marcantă a Sălajului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În acest context, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, în parteneriat cu Primăria Șimleu Silvaniei și Institutul de Istorie „George… Citeste mai mult […]

  2. […] Ne aflăm în „Anul Maniu”, așa după cum a decretat Parlamentul României, având în vedere că în 2023 se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui om politic Iuliu Maniu și 70 de ani de la moartea sa. Totodată, în data de 10 septembrie, se împlinesc 190 de ani de la nașterea lui Ioan Maniu, o personalitate marcantă a Sălajului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În acest context, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, în parteneriat cu Primăria Șimleu Silvaniei și Institutul de Istorie „George…  » Mai multe detalii […]

  3. Florentina

    Se întorc in morminte când vad cine le sunt urmașii!!!

  4. Anonim

    Sfinxul din Bădăran a fost aruncat în temniță de judecătorii regali, la închisoare pe viață !

    1. Anonim

      Corect, Bădăcin!

  5. Sorina

    Urmașii acestuia ai avut și au grija sa distrugă acest ne-am, aceasta tara! Averea-r soarta lui!!!!!!

  6. Sorina

    Scuze : a se citi “ au avut” respectiv “neam”

Leave a Comment