Documente vechi din colecţia unui jurnalist sălăjean, expuse la Cluj-Napoca

Mai multe documente vechi, din perioada de dinaintea și de după înfăptuirea Marii Uniri, din colecţia personală a jurnalistului sălăjean Marius Avram şi din colecţia Muzeului Memorial „Iuliu Maniu” de la Bădăcin vor fi expuse joi 17 mai, la sediul Primăriei Cluj-Napoca, în cadrul Conferinței „2018 – Centenarul Unirii României”.

Evenimentul inaugurează seria de acţiuni organizate în cadrul „Zilelor Clujului” și puse sub semnul sărbătoririi unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România.
Printre documentele ce vor putea fi admirate în cadrul expoziţiei se numără prima hartă a României Mari, realizată de generalul Constantin Teodorescu, cartograf al Armatei Românie, februarie 1919, un document al Delegaţiei României la Tratatul de Pace de la Paris, semnat de Alexandru Vaida-Voevod, Caius Brediceanu, Gheorghe Crişan, Adrian Otoiu, Mihail Şerban şi Ioan Vulcu, 1919, revista „Viaţa Romînească”, semnată de Vasile Goldiş, 1920, un brevet semnat de Ministrul de Război Ion Răşcanu, 1920, un brevet semnat de Ion I.C. Bărtianu, premier şi ministru de Război, 1916, dar şi un document semnat de Iuliu Coroianu şi Ion Raţiu din partea Partidului Naţional Român din Transilvania, 1890, toate din colecţia lui Marius Avram.

Din colecţia de la Bădăcin, în expoziţie vor fi etalate un tablou cu semnul de identitate al lui Iuliu Maniu în Primul Război Mondial şi cu două batiste cu monograma acestuia, pălăria lui Maniu, numele acestuia în interior şi anul naşterii sale, bastonul marelui om politic, precum şi o matriţă realizată de Maniu la Sighet, în 1952.

Leave a Comment