De Zilele revistei „Caiete Silvane” – expoziția de fotografie „Oamenii satelor”

În cadrul celei de-a 15-a ediții a Zilelor revistei „Caiete Silvane”, joi, 30 martie 2023, de la ora 17, în Sala Porolissum a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj (Zalău, piața 1 Decembrie 1918 nr. 12), va avea loc vernisajul expoziției de fotografie „Oamenii satelor” de Patricia Marina Toma.

Iată ce spune autoarea despre proiectul său: „Proiectul Oamenii satelor, primul meu proiect, a început în urmă cu 7 ani cu scopul de a documenta viața generațiilor vârstnice care mai locuiesc în satele din România, orientându-mă înspre oameni, așezări, interioare și cadre țărănești. Expoziția aceasta reprezintă o mică parte a întregului proiect și este un omagiu adus în memoria bunicilor mei și a vârstnicilor pe care i-am cunoscut în ultimii ani pe teren. Documentarea bătrâneții cu toate aspectele sale a devenit și mai importantă pentru mine cu atât mai mult cu cât în ultimii ani, după reîntoarcerea în satul natal, am putut să observ o mare nevoie de a discuta despre bătrânețe și problemele cu care se confruntă acești oameni. Din acest motiv, în expoziție, atât prin fotografii, instalație, dar și prin scurtmetrajul realizat, am ales să mă concentrez asupra a două dintre aceste probleme, și anume singurătatea și boala. Mai mult, am observat o tendință de caricaturizare și disprețuire a bătrânilor în special și a oamenilor din rural în general, prezentați ca piedici în calea modernizării și reprezentând o lume învechită. Am ajuns să apreciez întocmai capacitatea lor de a supraviețui, sau chiar de a se adapta atâtor schimbări sociale și politice la care au fost martori de-a lungul timpului.

Fotografiile expuse cuprind chipuri puse în context de situații și elemente ale universului țărănesc, pentru întregirea unui peisaj de ansamblu. Bazate pe experiența din teren din ultimii ani, am ales să atribui cuvinte-cheie fiecărei fotografii, concentrându-mă pe cele mai des întâlnite aspecte ale bătrâneții în prezent, și anume boală, spiritualitate, cultură și relația om-animal.

În completarea expoziției de fotografie propun vizionarea unui scurtmetraj pe tema bătrâneții. În plus, pornind de la caietele în care bunicul și-a scris în ultimii ani din viață lista cu invitați la propria înmormântare și unde bunica și-a notat zilnic tensiunea, suferind de diabet, am construit un fragment din spațiul pe care eu îl asociez cu bătrânețea în spațiul rural românesc, împrumutând obiecte personale ale mai multor oameni, aparent străini, legate între ele ca semnificație și experiență. Sunt obiecte care, privite chiar și individual, pot fi asociate unei anumite stări, vârste, culturi. Legătura dintre fotografii și obiecte este realizată prin dublarea unor detalii – explicit prin prezența tabloului, a cărții de rugăciuni, a bastonului sau a culorii mnierăie (reg. albastre) de pe perete – sau indirect prin pieptene, scutece pentru adulți sau medicamente.”

3 Thoughts to “De Zilele revistei „Caiete Silvane” – expoziția de fotografie „Oamenii satelor””

  1. […] În cadrul celei de-a 15-a ediții a Zilelor revistei „Caiete Silvane”, joi, 30 martie 2023, de la ora 17, în Sala Porolissum a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj (Zalău, piața 1 Decembrie 1918 nr. 12), va avea loc vernisajul expoziției de fotografie „Oamenii satelor” de Patricia Marina Toma. Iată ce spune autoarea despre proiectul său: „Proiectul Oamenii satelor, primul meu proiect, a început în urmă cu 7 ani cu scopul de a documenta viața generațiilor vârstnice care mai locuiesc în satele din România, orientându-mă înspre oameni, așezări,… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    Da’ cine-i director la Centrul de Cultură?

  3. […] În cadrul celei de-a 15-a ediții a Zilelor revistei „Caiete Silvane”, joi, 30 martie 2023, de la ora 17, în Sala Porolissum a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj (Zalău, piața 1 Decembrie 1918 nr. 12), va avea loc vernisajul expoziției de fotografie „Oamenii satelor” de Patricia Marina Toma. Iată ce spune autoarea despre proiectul său: „Proiectul Oamenii satelor, primul meu proiect, a început în urmă cu 7 ani cu scopul de a documenta viața generațiilor vârstnice care mai locuiesc în satele din România,  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment