De la Bădăcin, la Sighet, pelerinaj în memoria martirilor

Aproape 70 de tineri greco-catolici au pornit joi, 22 august, în singurul pelerinaj din ţară închinat martirilor care au îndurat tortură şi batjocură sau chiar au murit în temniţele comuniste. Pelerinii au pornit şi în acest an de la Bădăcin, destinaţia lor fiind fosta închisoare politică, actual “Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei” din Sighetu Marmaţiei, şi groapa comună din localitate, acolo unde Maniu îşi doarme somnul de veci.

Călătoria presupune parcurgerea a 165 de kilometri şi are un caracter spiritual, încercând. în acelaşi timp, să pun în valoare reperele morale ale poporului român. Pe durata călătoriei, tinerii se vor ruga pentru odihna martirilor – episcopi greco-catolici și fruntașil ai națiunii române, făuritori ai Marii Uniri.
Pe durata pelerinajului, tinerii se vor ruga şi vor face popasuri la biserici și în locuri cu rezonanță istorică. Ei vor ajunge la Sighet în 28 august, pentru ca în 29 august să fie oficiată Sfânta Liturghie pe celularul închisorii – Memorial, ocazie cu care tinerii se vor întâlni cu foștii deținuți politici maramureșeni.

Pelerinajul a fost organizat pentru prima oară în anul 2000, la iniţiativa călugărului Florian Gui, care a străbătut traseul alături de o altă persoană. Organizatorii sunt Episcopia Greco-Catolică de Oradea şi Congregaţia „Don Orione”.

Alte articole

Leave a Comment