Danţul în şură renaşte la Sîg

Tradiţiile satului sălăjean vor reînvia în acest sfârşit de săptămână la Sîg, la iniţiativa unei localnice. Oana Rîndunică este consilier local în comună şi din dorinţa de a readuce în atenţia membrilor comunităţii o obicei vechi şi dat uitării, va organiza duminică, 4 septembrie, “Danţu’ la şură”, un eveniment la care sunt aşteptaţi peste 100 de invitaţi.

„Ideea evenimentului mi-a venit cu gândul la părintii si bunicii noştri care nu prea au motive de veselie si mi s-a parut că s-ar bucura retrăindu-şi o duminică din tinereţea lor. Mi-aş dori ca această duminică asta să fie pentru ei asemeni unei călătorii în trecut, iar pentru ceilalţi, o oportunitate de a vedea cum erau bătrânii satului în anii tinereţii şi ce ştiau ei face. Pe atunci aveau obiceiuri perfecte, dansuri speciale, ca „Rarul”, „Desul” sau “Sârba Gârlii”, ştiute atât de bine, dar pe care tinerii de azi nu le-ar putea învăţa fără un coregraf”, ne-a declarat Oana Rîndunică.

Manifestarea, ce va avea loc în şura lui Ioanea Ţitreanului, reprezintă şi un prilej pentru a cinsti costumul tradiţional specific zonei, participanţii la danţ fiind aşteptaţi să ia parte la joc îmbrăcaţi în port popular. După ce vor încinge câteva danţuri, pe ritmurile hegheduşilor şi clanetaşilor, sătenii vor putea gusta din delicioasele păpuşi (sarmale – n. red.), pancove şi ciurigăi şi vor putea bea un păhărel de vin ori pălincă.

Leave a Comment