Dansuri populare şi preparate tradiţionale, la „Zilele maghiarilor din Sălaj”

Parcarea Primăriei Zalău a fost, la finele săptămânii trecute, loc de sărbătoare pentru maghiarii din Sălaj. Cu acest prilej, comunităţile maghiare au amenajat standuri unde au preparat tradiţionalul „bogracsos”, au expus diferite sortimente de palincă, vinuri, ceramică şi alte obiecte specifice artei populare maghiare. Evenimentul a cuprins şi un program cultural, un concert pentru copii şi dansuri populare.

„Din fiecare comunitate maghiară din Sălaj au venit reprezentanți. Au amenajat corturi și au făcut mâncăruri specifice zonei. Avem 27 de formații folclorice numai din Sălaj și 35 de corturi. Este o zi festivă care, din punctul nostru de vedere, aduce la suprafață obiceiurile noastre vechi, atât cele care țin de cultură cât și cele care țin de gastronomie”, a precizat președintele UDMR Sălaj, Seres Denes.

La evenimentul intitulat „Zilele maghiarilor din Sălaj”, invitat de onoare a fost liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a ținut să sublinieze că tradițiile culturale reprezintă o parte foarte importantă a identității etnice: „Mă bucur că au reușit colegii noștri de aici să construiască o tradiție din această zi. Se vede că există și tradiție, dar există și cultură. E o zi importantă și mă bucur că aici, între diferite comunități, există un dialog, există o colaborare și, hai să spunem așa, un echilibru sănătos. Identitatea etnică, identitatea culturală se construiește pe mai multe elemente. Dincolo de limbă, și tradițiile culturale reprezintă o parte foarte importantă a identității etnice. Mai ales dacă trăiești în minoritate trebuie să fii extrem de conștient că fiecare parte, religia, limba, tradițiile trebuie păstrate. Dacă le-ai pierdut, ai pierdut și identitatea”.

Manifestarea a fost organizată de Szilágyság Kulturális Egyesület, Szilágy Társaság Kulturális Egyesület, UDMR Sălaj. Parteneri: Fundația Communitas, Asociația Bethlen Gábor, Primăria Municipiului Zalău, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács.

5 Thoughts to “Dansuri populare şi preparate tradiţionale, la „Zilele maghiarilor din Sălaj””

 1. Anonim

  Mici în limba română s-au dat?

 2. Anonim

  S-au dat si MARI, numai sa nu ziceti ca maghiarii sunt zgarciti !

 3. Anonim

  Cine finabteaza aceste manifestari a ungurilor?

  1. Anonim

   2 16:48
   Tu ești, Cristoiule?

   1. Anonim

    Da io s , sii…?

Leave a Comment