Calendar cu monumentele istorice în paragină ale Sălajului

Pentru a arăta realitatea dureroasă din teren, Direcţia pentru Cultură Sălaj a editat un calendar ilustrat cu fotografiile a 12 dintre cele mai degradate monumente istorice din judeţ.
Selecţia a fost una destul de complicată, mărturiseşte directorul Doina Cociş, având în vedere că mai multe de jumătate din cele peste 540 de monumente ale Sălajului sunt lăsate în paragină. „Anul 2018 este şi anul european al patrimoniului cultural. În acest sens, în acest an vom desfăşura, mai mult decât de obicei, activităţi de verificare a stării de conservare a monumentelor istorice şi, pentru că acest lucru s-a întâmplat şi anul precedent noi, miercuri, vom scoate din tipografie un calendar pe anul 2018 care să reflecte cele mai puţin îngrijite 12 monumente din judeţul Sălaj. Va fi atipic pentru că va fi un calendar cu imagini nu foarte plăcute. Va arăta ceea ce înseamnă patrimoniul lăsat în paragină. Este un termen care nu ne place dar care, din păcate, trebuie folosit, pentru că asta este realitatea din teren. Peste 50 la sută din monumentele din Sălaj sunt lăsate în paragină şi nu spun că au fost lăsate cu bună ştiinţă, ci poate doar din neglijenţă, nepăsare, din lipsă de bani”, a punctat oficialul Direcţiei pentru Cultură.

Acesta a avertizat că instituţia pe care o conduce va începe să împartă amenzi celor care ar fi trebui să aibă grijă de aceste construcţii încărcate de istorie: „Fiecare proprietar are motivele lui, pentru care încă nu a fost luat la rost de nimeni, dar în 2018 vom intensifica o campanie de conştientizare a proprietarilor asupra obligaţiilor ce le revin şi vom începe să dăm amenzi şi vom începe să facem lucruri care probabil o să fie neplăcute pentru mulţi, dar dacă nu vom face treaba asta ne vom trezi peste câţiva ani că nu mai avem nimic şi acest lucru este de neconceput. În general proprietarii nu se ocupă de monumente, din nefericire. Anul acesta poate vom reuşi să-i facem să înţeleagă. Vom începe să dăm amenzi şi atunci probabil că lucrurile se vor schimba”.

8 Thoughts to “Calendar cu monumentele istorice în paragină ale Sălajului”

 1. Anonim

  cu amenzile … povesti marca kocsis

  1. Anonim

   Lasă că dați voi o pălincă din prunele de la Moigrad, fiartă la Ortelec și se rezolvă.

 2. Anonim

  Această kocsis se tot dă cu curul de pământ să restaureze castelul grofului criminal de război din Treznea !

 3. Anonim

  cat costa calendarul de unde se poate cumpara?

  1. Anonim

   1 leu la sediul psd

 4. Anonim

  Dute cucoana ca tat orasu asta te vorbeste de rau.Nu impresionezi pe nimeni.

 5. Anonim

  VAI DE TINE PENIBILA….

  1. Un cunoscator

   Dna din fotografie e unul dintre ele?? E drept ca-i vulpe batrana :)))))

Leave a Comment