Autobuzul-expoziţie îi aşteaptă pe zălăuani să descopere istoria

Autobuzul „Centenar călător” a fost prezentat joi, 20 septembrie, publicului zălăuan, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, în cadrul unui eveniment ce a avut loc pe platoul de marmură din centrul municipiului. Aceasta este, de altfel, prima oprire a autobuzului-expoziţie, unde va staţiona pentru trei săptămâni, în aşteptarea vizitatorilor din reşedinţa de judeţ.
Ulterior, el va porni într-o călătorie prin judeţ, în traseu fiind incluse cele trei oraşe, dar şi localităţile care au dat personalităţi importante ale istoriei naţionale.

„Este o zi extrem de importantă pentru noi, cei de la Muzeul Judeţean, pentru că în sfârşit am reuşit să finalizăm cel mai important proiect dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri. Am dat o denumire metaforică proiectului – „Centenar călător” – pentru că am vrut să aducem în faţa publicului, într-o manieră inedită, atractivă şi accesibilă, informaţii despre elemente de istorie locală, istorie naţională, dar şi să-i invităm să descopere contribuţia sălăjenilor la fondarea României moderne, la înfăptuirea Marii Uniri”, a spus joi, la inaugurarea expoziţiei, managerul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Corina Bejinariu.

Aceasta a explicat că s-a optat pentru o astfel de abordare, pentru a ajunge la un public cât mai numeros şi mai divers.

Expoziţie cuprinde o serie de imagini cu documente şi oamenii de seamă ai Sălajului de odinioară, informaţii despre contribuţia acestora la evenimentul de la 1 Decembrie 1918, dar şi o aplicaţie pe un touchscreen, un joc de cultură generală, pe patru nivele de dificultate, în care doritorii se vor putea înregistra pentru a răspunde la diverse întrebări legate de ce au văzut în expoziţiei. Cei mai buni istorici şi mai pregătiţi jucători vor fi premiaţi cel mai probabil în 1 Decembrie.

„Este o idee excelentă să condensezi 100 de ani de istorie pe patru roţi şi să foloseşti cele mai noi mijloace de prezentare pe care le ai la îndemână. Cred ca marele avantaj este cel al mobilităţii şi posibilităţii de a duce această informaţie, istoria, şi în locuri mai puţin accesibile sau unde oamenii duc dorul unor informaţii de acest fel”, a subliniat, în acelaşi cadru, Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj.

Alte articole

One Thought to “Autobuzul-expoziţie îi aşteaptă pe zălăuani să descopere istoria”

  1. Anonim

    frumos ! imi aminteste de un autobus asemantor care facea reclama la termopane . Si acolo a fost frumos, si mai ca am crezut tot pana am vazut cum arata de fapt in realitate o lucrare a celor de la Barrier.
    reclama frumoasa, calitate lucrarii finale de tot rahatul.

Leave a Comment