Ateliere pentru copii şi concursuri în familie, la Noaptea Muzeelor 2018

Ateliere de olărit, de confecţionat păpuşi şi podoabe, întreceri de tras cu arcul, concursuri pe teme istorice, vizite gratuite ale unor expoziţii şi un concert al formaţiei „Corbu” sunt doar câteva dintre surprizele pregătite de către reprezentanţii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău pentru ediţia din acest an a manifestării „Noapta Muzeelor”. Evenimentul se va desfăşura în perioada 19-20 mai şi este dedicat în special publicului tânăr, dar şi familiilor.

„Noaptea Muzeelor” va fi deschisă în 18 mai, prin vernisajul unei expoziţii speciale, la Secţia de Artă, în cadrul căreia publicul va putea admira colecţia de bronzuri romane a instituţiei. „Este o colecţie impresionantă şi prin frumuseţea pieselor, şi prin valoarea lor, dar şi prin faptul că publicul nu are şansa să o vadă expusă în mod cotidian în muzeu. Aşadar, ne scoatem din nou piesele din depozite, în ideea de a le promova către public. Vorbim despre o expoziţie care a fost cuprinsă şi în programul „Centenar”, chiar dacă nu se leagă efectiv de Marea Unire, până la urmă ne celebrăm identitatea şi am considerat că pentru Sălaj, categoric, amprenta puternică este civilizaţia romană”, a explicat luni, 14 mai, în cadrul unei conferinţe de presă, Corina Bejinariu, managerul MJIA Zalău.

Manifestările vor continua sâmbătă, 19 mai, cu o serie de ateliere dedicate în principal copiilor, care vor avea prilejul, şi în acest an, să înveţe să confecţioneză păpuşi, brăţări din piele şi coliere, animale şi obiecte decorative, să modeleze lutul, să tragă cu arcul. Nu vor lipsi nici concursurile pe echipe, cu cinci probe: tras cu arcul, alergat în sac, aruncarea bolovanului şi doborârea adversarului de pe buturugă şi răspunde la o întrebare, sau „Caută, identifică şi corectează”, un concurs pentru familii, în care competitorii vor avea de identificat în expoziţia de bază obiectele care nu se potrivesc cu specificul perioadei respective. Pe durata celor două zile, expoziţiile vor putea fi vizitate gratuit, excepţie făcând Clio High Tech, unde biletele vor fi la reducere (4 lei pentru adulţi, 2,5 lei pentru copii).

În semn de protest faţă de subfinanţarea culturii, în acest an, muzeografii zălăuani îşi vor face auzite nemulţumirile în timpul activităţilor prilejuite de „Noaptea Muzeelor”. „Pentru că noi ne facem destul de greu auzită vocea şi pentru că domeniul nostru, cultura, din păcate nu este printre priorităţile de finanţare, am decis să apelăm la o formă de protest. Una care se derulează sub conceptul „Noapte în muzee”. Iniţial s-a propus să se boicoteze Noaptea Muzeelor 2018, dar din respect pentru vizitatori, nu a fost însuşită. Vrem să tragem un semnal de alarmă vizavi de faptul că este nevoie de finanţare în susţinerea unui act cultural de calitate, finanţare care să vizeze inclusiv partea de salarizare. Pentru că, din acest punct de vedere, suntem un domeniu rămas destul de în urmă”, a subliniat oficialul MJIA Zalău.

Leave a Comment