“Arhitectul” Zalăului, Szikszai Lajos, va avea o statuie în municipiu

Unul dintre cele șase proiecte declarate câștigătoare, dintre zecile depuse de zălăuani în proiectul de bugetare participativă, va fi ridicarea unei statui reprezentându-l pe Szikszai Lajos, om politic, revoluționar, membru al parlamentului ungar și vicecomite (prefect, astăzi) al Sălajului. Proiectul va avea un buget estimat la 100.000 de lei urmând ca statuia să fie executată în perioada următoare, după votul pe buget al consilierilor locali. Tot în perioada următoare urmează să fie ales și artistul care va executa lucrarea, precum și locul în care statuia va fi amplasată. Szikszai Lajos s-a născut la Şamşud în anul 1825, în ziua de 25 noiembrie. După studiile primare din satul natal a urmat cursurile Colegiului Reformat ”Wesselényi” din Zalău în perioada 1840-1844. După absolvirea liceului a studiat ”Dreptul” la Cluj și ”Limba germană” la Sibiu. A participat activ la Revoluția de la 1848, înrolându-se în 28 mai 1848 și luptând în armata maghiară, unde a ajuns până la rangul de căpitan. Odată cu înfrângerea Revoluției maghiare a revenit în localitatea natală și s-a căsătorit cu Agnes Nagy Kaali. După ce a obținut diploma de avocat în anul 1862 a deschis un birou de avocatură la Zalău și și-a făcut un nume în domeniu, datorită câștigării unui proces în care a reprezentat familia Wesselényi.

În perioada 1875-1881 a fost deputat al circumscripției Zalău și al comitatului Sălaj. S-a implicat activ în viața culturală a orașului Zalău. În anul 1883 a fost ales vice-comite al comitatului Sălaj ,funcție pe care a deținut-o 14 ani până la moartea sa din 1897. În perioada 1872-1889 a fost construit ”palatul administrativ al comitatului” – actuala clădire ce adăpostește astăzi Primăria municipiului Zalău. Tot în perioada respectivă a început construcția actualei clădiri Transilvania,  care a fost realizată în mai multe etape. De asemenea, o construcție publică cu un puternic impact social, de pe vremea când Szikszai Lajos a fost vice-comite, este clădirea actuală a ”spitalului vechi” unde funcționează în prezent Secția de Boli contagioase a Spitalului Județean Sălaj. Planul primului spital al orașului a fost prezentat pe 26 aprilie 1888 în adunarea județeană, iar lucrările de excavație au început în anul 1891. În semn de respect și apreciere, zălăuanii i-au ridicat celui supranumit “arhitectul Zalăului” un bust ce a fost amplasat pe un soclu impunător, în parcul din fața spitalului (foto). Din păcate, acest bust nu mai există astăzi, fiind distrus în anii ’60. De asemenea,  șirul realizărilor din vremea lui Szikszai Lajos poate continua cu faptul că în anul 1887 Zalăul a fost legat prin intermediul liniei ferate de localitățile Carei și Dej, iar în anul 1894 s-a inaugurat prima fabrică de cărămidă. De asemenea, Szikszai Lajos a participat activ, datorită funcției publice pe care o avea, la realizarea grupului statuar Wesselényi și la atribuirea acestei lucrări sculptorului Fadrusz János. Szikszai Lajos s-a stins din viață la Zalău, în 27 august 1897, la 71 de ani.

 

 

Alte articole

7 Thoughts to ““Arhitectul” Zalăului, Szikszai Lajos, va avea o statuie în municipiu”

 1. Anonim

  Voi sinteti nebuni? Alt ungur alta statuie?

  1. Marie

   Un ctitor al orasului, un fiu al Salajului, care in activitatea sa a facut mai mult decat toti impreuna care i-au urmat in functie……ca era ungur, e intmplator. In activitatea sa nu l-a depasit inca nimeni.

 2. anonim

  Mai sovinistule,cred ca tu esti NEBUN! Dute repede la un medic ai baiu cu capu!

 3. Anonim

  DE UNDE MAI SCOATETI FANTOME MAGHIARE SI UMPLETI ZALAUL CU TOT FELU DE SPERIETORI PENTRU A FI SCUIPATE DE TRECATORI

  1. Anomima

   Stimate celebru carcotas!
   Vom propune pentru anul viitor, sa ti se faca si tie o statuie vie din materiale bio. Numai si numai sa ai loc, unde te poti omagia singur, pentru remarcabilele contributii in viata si dezvoltarea urbei. Vom vedea ce fac trecatorii…:)

 4. Anonim

  Sincer dar sincer daca a aparea o statuie cu gutza nu ati fii asa de indignati…inca o data va rog sa-mi raspunde-ti care e in măsura, voi pe cine suportati…,eu intreb in calitate de ungur…ca nu am deloc treaba cu petofi sau wesselenyi e alta treaba,dar de atatea ori observ comentarii gen ,m..uie psd(psd-ul e partid romanesc..100%) m…ie tigani(mars in india) m…ie mdoveni,olteni…tarani…bine m…ie si ungurilor…dar asta nu se pune :-))) bine voi injurati si un sofer roman care parcheaza aiurea…care e tot roman…explicati-mi si mie va rog cine merita sa traiasca in Romania sau cine e acel roman perfect pt voi,ca voi sigur nu sunteti…

  1. Madam

   Sunt foarte de avord cu tine. Oamenii sunt plini de ura si reactioneaza fata de orice actiune! Toate demersurile culturale trebuie apreciate,intr-un oras precum Zalau, inecat in mizerie, dezorganizare, nepotism, coruptie, dezinteres…..incultura.

Leave a Comment