Anchetă pe piaţa cărţii autohtone

Deplânsă pentru numărul tot mai mic de consumatori, piaţa cărţii se confruntă şi cu probleme de cu totul altă factură, mai puţin…culturală. ,Potrivit ultimelor evenimente, problemele nu sunt cauzate doar din exterior ci şi din interior. Consiliul Concurenţei a anunţat, ieri, că a declanşat o investigaţie ce vizează un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa furnizării de carte din România. Mai multe edituri cunoscute sunt investigate. Potrivit autorităţii de concurenţă: „Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie ce vizează un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa furnizării de carte din România. Companiile investigate sunt: Editura Vremea, Curtea Veche Publishing, Publica Com, Nemira Publishing House, Humanitas, RAO Distribuţie, Editura Trei, Grupul Editorial Art, Editura Polirom, Grup Editorial Litera, Direct Client Services, Librăriile Humanitas şi Asociaţia Editurilor din România. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei”.

Potrivit CC, documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice. Inspecţiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Îndemnul „citeşte o carte” sună astfel după această anchetă, nu mai contează doar autorul şi titlul lucrării ci şi editura!

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment